ELECCIONS GENERALS ANTICIPADES

Eslovènia vota per un nou partit de centre amb un líder sense experiència

La formació de Miro Cerar, brillant professor de Dret a la Universitat de Ljubljana, va néixer fa sis setmanes i ha obtingut el 35% dels vots

Cerar compareix davant els mitjans de comunicació, aquest diumenge, a Ljubljana.

Cerar compareix davant els mitjans de comunicació, aquest diumenge, a Ljubljana. / AP / DARKO BANDIC

3
Es llegeix en minuts

Els eslovens han votat aquest diumenge en les eleccions generals anticipades per un nou partit del centre, el líder del qual, Miro Cerar, mai ha treballat en política, no forma part del sistema polític i ideològic del país ni porta llastos de corrupció.

Segons l'escrutini del 99,97% de la paperetes, l'acabat de néixer Partit de Miro Cerar (SMC) ha obtingut el 35% dels vots, al davant del fins ara opositor conservador Partit Demòcrata Eslovè SDS, amb el 21%. El partit Eslovènia Positiva (PS), que va guanyar les eleccions anticipades del 2011, no ha aconseguit entrar al Parlament.

Cerar, brillant expert en justícia i professor de Dret de la Universitat de Ljubljana, va formar l'SMC fa només sis setmanes, per guanyar una popularitat decisiva en un temps rècord.

"El resultat és molt bo, cosa que significa que la gent ha optat per una cultura política diferent, que no sigui de divisions i que porti a la sortida de la crisi", va assenyalar Cerar a la premsa després de conèixer les primeres projeccions després del tancament de les urnes.

"Necessitem un Govern estable", va afegir, i va anunciar negociacions amb tots els partits parlamentaris per aconseguir així una "coalició ferma", de la qual deixarà fora el SDS, per tenir un líder, l'exprimer ministre Janez Jansa, empresonat per corrupció.

Aquest partit conservador va denunciar com a il·legítimes les eleccions i va anunciar que no reconeixerà el nou Govern. "Les eleccions no han estat honestes, per això el seu resultat no és legítim. De la mateixa manera, el Govern que es formi no serà legítim", va declarar el vicepresident del SDS, Zvonko Cernac.

Cernac va agregar que el líder del nou Govern eslovè, o sigui, probablement Cerar, serà el "Lukaixenko eslovè", en referència al dictador bielorús Aleksander Lukaixenko.

La participació electoral va baixar del 65% en les últimes eleccions de l'any passat a només un 51% aquest any.

Ideològicament neutral

Cerar va llançar el seu projecte polític al maig després de la desintegració de la coalició de centreesquerra de la sortint primera ministra, Alenka Bratusek. I mentre Jansa va fer des de la presó una campanya "anticomunista", Cerar es va mantenir ideològicament neutral, centrant-se en la llarga crisi econòmica, política i social.

En aquest sentit, Cerar va prometre reconciliar el país, promoure la solidaritat social, l'ètica en la política, l'Estat de dret, la lluita contra la corrupció i l'eficàcia econòmica.

Electors de centreesquerra

Les enquestes diuen que la majoria d'aquells que van votar per Cerar són electors del centreesquerra, decebuts perquè els seus polítics s'hagin mostrat ineficaçosinvolucrats en rivalitats mútues, i en certs casos, en escàndols de corrupció.

El petit país balcànic va aconseguir evitar l'any passat el rescat financer de l'eurozona, i va sanejar el sector bancari públic, els  actius tòxics del qual van arribar al 20% del PIB. No obstant, aquest any espera un creixement econòmic del 0,8%. En un informe recent la Comissió Europea ha assenyalat que Eslovènia necessita seguir ràpidament amb les reformes per mantenir aquesta tímida recuperació conjuntural.

Boicot conservador

L' ombra més gran que acompanya ara Cerar, a part del boicot parlamentari dels conservadors, és el fet que ni ell ni els futurs diputats de l'SMC tenen experiència política.

A més de l'SMC i el SDS, entraran en el nou Parlament cinc partits, quatre dels quals són del centreesquerra: el partit dels jubilats DeSUS (10%), el socialdemòcrata SD (6%), l'Esquerra Unida ZL (6%), la conservadora Nova Eslovènia NSi (5%) i l'Aliança ZaAB, fundada per la sortint primera ministra Alenka Bratusek (4%).

Nou Parlament a l'agost

Notícies relacionades

Els resultats oficials definitius d'aquestes eleccions no es coneixeran fins al 29 de juliol i el nou Parlament es constituirà probablement el primer d'agost.

Amb aquestes dades, l'SMC serà la força política dominant al Parlament, amb 36 diputats, al davant de l'SDS, amb 21; el DeSUS (10), SD (6), ZL (6), NSi (5) i el ZaAB, amb 4 diputats.

Temes:

Eslovènia