PARTICIPARÀ AL BRASIL A LA REUNIÓ DEL BRICS

Putin, complimentat a Buenos Aires per presidents llatinoamericans

Amb Fernández de Kirchner d'amfitriona, el president rus va iniciar una nova ofensiva regional

2
Es llegeix en minuts
ALBEL GILBERT / Buenos Aires

Vladímir Putin va ser complimentat ahir a la nit a Buenos Aires per quatre presidents llatinoamericans, Cristina Kirchner, l'amfitriona, José Mujica, Evo Morales i Nicolás Maduro. Una escena inequívoca dels anhels de Moscou de tornar a tenir incidència en una regió que havia abandonat al finalitzar la Guerra Freda. La gira té lloc enmig de la no resolta crisi ucraïnesa que ha tensat els vincles de Rússia amb la UE i els Estats Units.

El president rus va arribar a Buenos Aires procedent de l'Havana, on Raúl Castro el va rebre amb pompa i circumstànciaRaúl Castro. L'antic aliat caribeny tenia raons per a l'alegria. Rússia va condonar el deute que Cuba havia adquirit amb l'extinta Unió Soviètica i que arribava gairebé als 26.000 milions d'euros. Fidel Castro sempre la va considerar impagable però el Parlament rus va decidir acabar aqmb aquest passiu i va obrir la porta per al rellançament de les relacions bilaterals.

Però Cuba ha estat a penes una escala significativa del viatge de Putin. Hores abans de participar al Brasil en la reunió del BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica), el president rus va ser rebut amb honors per Fernández de Kirchner, que, entre altres coses, i per raons domèstiques (la baralla amb els fons especulatius a Nova York), va ponderar la decisió de Moscou de condonar el deute cubà. "Això no és caritat, és responsabilitat dels lideratges. Seria un exemple molt important per als països emergents angoixats pel pes dels seus deutes", va dir la presidenta. Putin vol que Argentina sigui part del BRICS. "Creiem fermament en la multilateralitat i en la multipolaritat", ho va ponderar l'amfitriona.

Argentina i Rússia van subscriure dissabte a la tarda acords sobre cooperació en matèria de mitjans de comunicació, promoció de l'"ús pacífic de l'energia nuclear" i un tractat de Justícia sobre assistència recíproca en matèria penal, que inclou l'extradició i trasllat de condemnats. "Argentina és un dels principals socis de Rússia a Amèrica Llatina. Tenim molt de potencial per ampliar les nostres relacions", va dir Putin. Per al visitant, la relació amb Argentina és "estratègica" també a les Nacions Unides i el G-20.

L'Argentina, va dir la seva mandatària, té "molts desitjos d'aprofundir la seva relació amb Rússia". L'energia, un dèficit crònic del Govern, podria tenir, d'ara endavant, l'ajuda russa, si es compleixen fil per randa els convenis. De moment, CFK va informar que una delegació russa s'afanyava a visitar al megajaciment de Vaca Muerta, a la província patagònica Neuquén, per conèixer "una de les grans reserves de gas no convencional del món".

Tots dos van coincidir en la necessitat d'insistir en els fòrums internacionals sobre la "necessitat de regular globalment el flux de capitals que ha tornat el món en un casino financer".

Notícies relacionades

Putin va dir que el seu país "coopera en tots els sectors" amb l'Argentina, i que el "volum d'intercanvi ha crescut més del 16 per cent". Les releacions comercials tenen "molt de potencial" de cara al futur. Als anys setanta, i sota una dictadura militar profundament anticomunista, Argentina va ser el principal proveïdor de cereals de la llavors Unió Soviètica. En el present, la balança comercial és deficitària per al país en 1.800 milions de dòlars. Les exportacions argentines cap a Rússia van representar el 2013 a penes l'1% del total.

Putin antecedeix en una setmana el president xinès, Xi Jinping. Xina li ha guanyat molt de terreny polític i comercial als russos a Amèrica Llatina. De fets, el dirigent xinès arribarà a Buenos Aires per a formalitzar inversions per uns 9.000 milions d'euros.

Temes:

Buenos Aires