NEGOCI AMB LA INFÀNCIA A L'ÀSIA

Orfenats sota sospita

L'Índia reobre el debat sobre el tràfic il·legal de nens pobres enviats a centres d'acollida del sud Les autoritats temen que aquestes institucions es converteixin en llocs d'explotació

Abandonat 8 Un nen indi, envoltat de munts de plàstics procedents d’una planta de reciclatge, en una zona de barraques de Bombai.

Abandonat 8 Un nen indi, envoltat de munts de plàstics procedents d’una planta de reciclatge, en una zona de barraques de Bombai. / AP / RAJANISH KAKADE

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR OLAZÁBAL
NOVA DELHI

Fins a 586 nens d'entre 4 i 12 anys viatjaven en dos trens per travessar l'Índia des del nord del país cap a Kerala, al sud. El seu viatge va acabar quan la policia va inspeccionar els vagons a l'estació de Palakkad, a prop de Coimbatore. Molts anaven indocumentats i altres tenien papers falsos amb la mateixa data de naixement. Viatjaven «com pollastres», va assenyalar un informe del Tribunal Superior de Kerala. Una desena d'adults van ser detinguts. Els nens estaven sent enviats a dos orfenats del sud, un cas que ha generat molts dubtes.

A l'Índia, un orfenat no és l'asil només de nens que no tenen pares. Centenars de famílies sense recursos entreguen els seus fills a aquestes institucions perquè no poden mantenir-los a casa. Passa sobretot al nord, als estats de Bengala, Bihar, Jharkhand o Uttar Pradesh. Per 1.500 rupies (18 euros), aquests centres els prometen tres àpats diaris i una bona educació, una oferta que molts pares no dubten a acceptar. «¿Qui no vol que el seu fill es converteixi en metge o enginyer? Jo aquí no tinc res», va dir a la premsa local recentment Mohd Murshid, que va enviar a Kerala la seva filla de sis anys. «La seva vida és més fàcil quan algú s'ofereix a cuidar-li els fills», afirma un funcionari del Comitè del Benestar del Nen.

Organitzacions com Save the Children rebutgen aquest tipus d'institucions quan no es tracta d'atendre orfes. «La situació dels nens no té per què ser millor en aquests orfenats que a casa seva. Una casa és el millor lloc per a un nen, tret que hi hagi maltractament. Un orfenat ha de ser l'última opció», apunta a aquest diari Shireen Vakil Miller, directora d'assumptes legals de l'entitat a l'Índia.

Oferta i demanda

El cas de Palakkad ha reobert el debat sobre la gestió dels orfenats de Kerala, que des de fa un mes es torna a mirar amb lupa. N'hi ha uns 2.000 a tot l'estat i la majoria estan vinculats a oenagés religioses musulmanes o cristianes. Molts ja fa gairebé una dècada que recullen nens del nord, una cosa prohibida pel Tribunal Suprem. L'orfenat Mukkam, un dels més grans, alberga 1.000 nens, dels quals 400 són d'altres estats. L'explicació és simple: Kerala és dels estats més desenvolupats de l'Índia i va reduint el nombre de famílies pobres, les quals abunden a l'altra banda del país. Pura oferta i demanda.

El seu finançament sol ser triple: el petit pagament familiar, les subvencions estatals i la contribució estrangera, si bé intenten ocultar aquesta última perquè no els tallin el finançament públic. Les associacions de drets humans creuen que en molts orfenats el menjar i l'educació són bons. No obstant, l'any passat es van registrar vuit casos d'abús sexual en diversos centres i el 2011-2012 les autoritats en van tancar 69 a tot Kerala al certificar les seves males condicions. «Hauríem de poder confiar en aquests orfenats, no són realment legals. Hi hauria d'haver més mesures de control», entén Vakil Miller.

Quan els asils temen que pot  arribar una inspecció, solen desfer-se dels nens que no tenen registrats. Si els menors tenen sort, apareixen després en estacions de tren gràcies a les denúncies d'oenagés i a les operacions policials. Si no, són carn idònia per al reclutament en alguna fàbrica de les grans ciutats.

Notícies relacionades

Fa dues setmanes es van trobar 23 nois abandonats a l'estació de Thrissur i 18 a Thiruvalla, totes dues a Kerala. A l'oest de De-

lhi, l'oenagé local Bachpan Bachao Andolan (BBA) va trobar juntament amb la policia 54 menors en un orfenat il·legal procedents de Bihar, Manipur i Jharkhand. «Estaven en condicions deplorables, antihigièniques, i se'ls privava d'aliments adequats. La majoria de nens tenen pares als seus llocs d'origen», asseguren a BBA. La policia sap que alguns orfenats no registrats són caldo de cultiu per al tràfic de persones. La justícia investiga ara si els 586 nens de Palakkad entren en aquest delicte. Més de 150 han tornat a casa. La resta espera en una llar d'acollida del Comitè del Benestar del Nen.