REPRESSIÓ AL PAÍS DEL NIL

Alliberat a Egipte el periodista d'Al-Jazira en vaga de fam

Abdul·là al-Xami, empresonat durant 10 mesos sense càrrecs, va ser arrestat quan cobria el desallotjament policial d'una acampada islamista al Caire

Abdul·là al-Xami, amb la seva dona, després de ser alliberat al Caire, aquest dimarts.

Abdul·là al-Xami, amb la seva dona, després de ser alliberat al Caire, aquest dimarts. / KHALED ELFIQI (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El periodista del canal qatarià Al-Jazira Abdul·là al-Xami, detingut a Egipte durant 10 mesos sense càrrecs i en vaga de fam, ha estat posat en llibertat aquest dimarts a la nit, han informat aquest dimecres la cadena de televisió i els mitjans egipcis.

La seva sortida de la presó s'ha produït després que dilluns la fiscalia egípcia ordenés el seu alliberament i la de 12 persones més a l'espera de noves investigacions. Al-Xami havia estat traslladat ahir des de la presó cairota d'alta seguretat d'Akrab, al complex de Tora, a la comissaria de Ciutat Nasr, a l'est de la capital.

Desenes de persones esperaven a les portes de la comissaria Al-Xami, que ha agraït el suport rebut durant el seu empresonament i ha demanat l'alliberament dels altres periodistes d'Al-Jazira detinguts: Peter GresteBaher Mohammad Mohammad Fahmy.

"He guanyat. Qualsevol que sigui un lluitador per la llibertat o un periodista que fa la seva feina de forma honesta ha guanyat", va dir al sortir de la comissaria. A les espatlles d'un amic i al costat de la seva dona, el periodista ha lamentat que li haguessin robat la seva llibertat. "La meva vida es va aturar el 14 d'agost", ha afirmat.

Al-Xami va ser detingut aquell dia per les autoritats egípcies quan cobria el desallotjament policial de l'acampada islamista a la plaça cairota de Rabea al-Adauiya. Des d'aleshores estava detingut sense que sobre seu pesés cap acusació, de manera que al gener va començar una vaga de fam per denunciar el seu empresonament arbitrari.

El canal qatarià de televisió va denunciar en diverses ocasions l'estat de salut del seu reporter, així com el desconeixement del lloc on era.

Oficines tancades

Després de l'enderrocament del president islamista Mohammad Mursi, les autoritats egípcies van tancar les oficines d'Al-Jazira al Caire i van acusar la cadena d'afavorir els Germans Musulmans, considerats pel Govern "grup terrorista".

Notícies relacionades

Està previst que un tribunal egipci dicti dilluns que ve una resolució contra 20 periodistes vinculats a Al-Jazira, dels quals només vuit estan empresonats i afronten càrrecs per suposadament distorsionar la imatge del país i col·laborar amb la Germandat.

Aquest judici i les detencions han despertat crítiques de les organitzacions de drets humans i de col·lectius de periodistes, que han convocat nombroses protestes per recolzar els acusats i demanar la seva posada en llibertat.

Temes:

Vaga de fam