EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Constituït el nou Govern palestí d'unitat

Els membres de l'Executiu prenen possessió en una acte que segella la reconciliació entre Fatah i Hamàs

1
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / Jerusalem

El nou Govern de reconciliació palestí, que posarà fi a l'enfrontament entre l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), liderada per Al-Fatah, i el moviment islamista Hamàs inicia el seu mandat aquest dilluns. Els membres de l'Executiu han escenificat l'inici del seu trajecte en una cerimònia en què els flamants ministres han jurat els seus càrrecs a la seu de la presidència palestina a Ramal·la (Cisjordània).

L'acte ha estat possible després que Hamàs i Al-Fatah hagin aconseguit resoldre durant el matí d'aquest mateix dilluns les seves diferències d'última hora. Hamàs havia indicat que no s'integraria a l'Executiu si no inclou un Ministeri d'Assumptes de Presos.

"Hamàs no està d'acord a anunciar la formació d'un Govern d'unitat sense un Ministeri i un ministre de Presos, i ja se li ha notificat a Fatah aquesta decisió irrevocable", havia explicat Sami Abu Zuhri, portaveu de Hamàs, a l'agència de notícies palestina Maan.

El president palestí, Mahmud Abbàs, havia indicat abans que el Ministeri d'Assumptes de Presos seria substituït per una comissió independent. Fonts de Fatá han assenyalat que el temor d'Abbàs és que els EUA retirin el finançament a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) si no s'elimina el Ministeri de Presos.

Hamdala segueix com a primer ministre

El nou Govern -que tindrà com a principal objectiu preparar les eleccions legislatives i presidencials palestines, que haurien de celebrar-se en un període de sis mesos- estarà encapçalat pel primer ministre Rami Hamdala i mantindrà set dels actuals titulars del Gabinet palestí, mentre que els altres nou seran nous.

Notícies relacionades

L'OAP i Hamàs van firmar un acord el 23 d'abril per formar un Govern d'unitat i celebrar eleccions, després d'estar enfrontats des que el juny de 2007 Hamàs prengués el poder a Gaza. Abbàs ha reiterat en nombroses ocasions que l'Executiu d'unitat nacional acceptarà les polítiques de l'OAP i l'ANP i, per tant, reconeixerà Israel.

Però el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va instar diumenge els Governs del món a "no afanyar-se a reconèixer" el nou Gabinet, que, segons ell, "reforçarà el terror" contra Israel.