TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Rússia demana que EUA obligui Ucraïna a suspendre les accions militars

El ministre d'Exteriors rus acusa Kíev de "declarar la guerra al seu propi poble"

El secretari d’Estat dels EUA John Kerry (esquerra) i el ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, el 17 d’abril passat, a Ginebra.

El secretari d’Estat dels EUA John Kerry (esquerra) i el ministre d’Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, el 17 d’abril passat, a Ginebra. / Jim Bourg (AP)

1
Es llegeix en minuts

El ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha demanat aquest dissabte al secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, que obligui Ucraïna a suspendre les accions militars i a retirar les tropes de l'est russoparlant del país.

"L'operació de càstig al sud-est d'Ucraïna sumirà el país en un conflicte mortal entre germans", ha assegurat Lavrov en una conversa telefònica amb Kerry, segons informen les agències russes.

Lavrov, que ha acusat Kíev de "declarar la guerra al seu propi poble", ha subratllat que el cessament de l'operació antiterrorista llançada per Kíev i el replegament de les tropes ha de ser "immediat".

Ofensiva a Donetsk

Ucraïna va iniciar divendres a la matinada una ofensiva per reprendre el control sobre dos bastions dels insurgents prorussos a la regió minera de DonetskSlaviansk i Kramatorsk.

Així mateix, ha instat Kerry a comminar Kíev a alliberar els participants en les protestes prorusses, en línia amb l'amnistia estipulada pels acords de Ginebra.

"Encara hi ha possibilitats, amb la condició que hi hagi presència en aquest procés de representants de totes les regions i que es controli els terroristes del [grup ultranacionalista] Sector de Dretes que van organitzar una sagnant carnisseria a Odessa", ha indicat.

"Tacades de sang"

Notícies relacionades

Ucraïna ha denunciat aquest dissabte una provocació per part d'antics membres del Govern exiliats a la veïna Rússia, mentre el Kremlin ha acusat Kíev de "tenir les mans tacades de sang".

Mentrestant, els Estats Units van titllar d'"inadmissible" el brot de violència viscuda aquest divendres a Odessa i va instar Kíev a trobar i castigar els culpables.

Temes:

Ucraïna