Les milícies prorusses alliberen els inspectors europeus retinguts a Slaviansk

L'OSCE i Vladímir Lukin, enviat especial del president rus, Vladímir Putin, confirmen l'alliberament dels segrestats

Axel Schneider, un dels observadors retinguts a Slaviansk, atén la premsa després de ser alliberat, aquest dissabte.

Axel Schneider, un dels observadors retinguts a Slaviansk, atén la premsa després de ser alliberat, aquest dissabte. / VASILY MAXIMOV (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Les milícies prorusses de Slaviansk, bastió de la sublevació contra Kíev a l'est d'Ucraïna, han alliberat els sis inspectors militars europeus i l'intèrpret segrestats des del 25 d'abril, segons ha anunciat Vladímir Lukin, enviat especial del president rus, Vladímir Putin, al costat de l'edifici de l'ajuntament a Slaviansk, han informat mitjans locals.

L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) ha confirmat la notícia. "Els observadors militars han estat alliberats, però no farem cap comentari més fins que arribin a un lloc segur", ha declarat la portaveu de l'OSCE Natacha Rajakovic.

"Ha sigut un acte voluntari i humanitari. Estem molt agraïts al cap de la ciutat", ha dit Lukin, en al·lusió a l'autoproclamat alcalde de Slaviansk, Viatxeslav Ponomariov. Lukin ha expressat la seva esperança que sigui el primer pas per a la pacificació de la situació a la zona.

"Ens agradaria que això anés seguit per altres actes humanitaris, en particular, el cessament dels enfrontaments i que les parts s'asseguin a la taula de negociacions", ha destacat. Poc abans, Ponomariov havia avançat que posaria en llibertat els inspectors retinguts a Slaviansk, localitat contra la qual Kíev va llançar divendres a la matinada una operació antiterrorista. "Els alliberaré. Són els meus convidats i no vull que resultin ferits", havia dit.

Acusats d'espionatge

Els insurgents prorussos acusaven els inspectors (tres alemanys, un polonès, un danès i un txec, a més d'un intèrpret alemany) d'espiar per a l'OTAN. Aquesta setmana, Putin ha criticat els inspectors militars per no coordinar la seva arribada a la regió minera de Donetsk amb els insurgents prorussos, que controlen diversos edificis governamentals.

Notícies relacionades

Fins avui els insurgents només havien posat en llibertat un dels inspectors, el suec Thomas Johansson, per motius de salut i pel fet que el seu país no és membre de l'OTAN. Occident havia instat Rússia a exercir la seva influència sobre les milícies prorusses perquè alliberessin els segrestats, i Moscou havia respost que la seva ascendència sobre els insurgents és molt més petita del que es creu.

Els inspectors no pertanyen a l'OSCE, però van viatjar a Ucraïna sota l'empara d'aquesta organització, que és l'encarregada de supervisar l'aplicació dels acords de Ginebra. Segons les autoritats, els milicians prorussos mantenen segrestats a Slaviansk diversos militars ucraïnesos i diversos periodistes.

Temes:

Ucraïna