TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

El caos s'estén a Ucraïna mentre Putin amenaça les empreses occidentals a Rússia

El president rus avisa que reconsiderarà la participació d'aquestes companyies en l'economia del país si segueixen les sancions

Activistes prorussos ocupen l'ajuntament i la comissaria de la ciutat de Gorlovka

1
Es llegeix en minuts

El president de RússiaVladímir Putin, ha amenaçat les empreses occidentals que tenen negocis al país de reconsiderar la seva participació en aquests projectes econòmics si continuen les sancions imposades pels EUA i la UE per la crisi d'Ucraïna. Mentre el Kremlin manté la seva postura, el caos d'estén a Ucraïna, on aquest dimecres els prorussos han ocupat l'ajuntament i la seu de la policia de la ciutat de Gorlovka, a l'est del país, hores després que altres grups separatistes ocupessin diversos edificis públics a Lugansk.

"No volem aplicar mesures en resposta a les sancions, però podríem reconsiderar la participació d'empreses occidentals en la nostra economia, incloent projectes energètics, si les sancions continuen", va dir Putin dimarts a última hora després d'una reunió amb els líders de Bielorússia i Kazakhstan.

Putin ha fet menció expressa a les noves sancions --que castiguen 15 dirigents pròxims al president-- i ha afirmat no entendre els motius: "No té cap relació amb el que està passant a Ucraïna", ha subratllat el líder del Kremlin.

Malgrat que en els últims anys han estat diverses les empreses petroleres que han sortit de Rússia pel difícil clima empresarial, companyies com les nord-americanes Exxon Mobil Chevron Corp o la britànica BP mantenen destacats negocis al país. Cap d'elles s'ha volgut pronunciar, però segueixen de prop els esdeveniments a la regió.

Notícies relacionades

Mentrestant a Ucraïna, la tensió segueix en alça. Una vintena d'homes armats, presumptament milicians prorussos, han ocupat aquest dimecres a primera hora l'ajuntament i la seu de la policia de Gorlovka, segons han informat mitjans locals. Gorlovka, ciutat de poc més d'un quart milió d'habitants, es troba a uns 40 quilòmetres al nord de Donetsk, capital de la regió homònima que des de fa un mes és escenari d'una sublevació contra el Govern de Kíev.

 

Temes:

Ucraïna