TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

Blindats amb bandera russa entren a la ciutat de Slaviansk, a l'est d'Ucraïna

Vehicles cuirassats de l'Exèrcit ucraïnès es fan forts a l'àrea de Kramatorsk

Tropes separatistes han ocupat l'ajuntament de Donetsk i reclamen celebrar un referèndum

Homes armats amb el símbol negre i taronja característics de les tropes prorusses, a bord d’un tanc amb la bandera russa, aquest dimecres a Slaviansk.

Homes armats amb el símbol negre i taronja característics de les tropes prorusses, a bord d’un tanc amb la bandera russa, aquest dimecres a Slaviansk. / REUTERS / GLEB GARANICH

2
Es llegeix en minuts

Aires de guerra civil es respiren al sud-est d'Ucraïna. Testimonis presencials confirmen que una columna de sis blindats enarborant la bandera russa ha entrat aquest dimecres a la ciutat de Slaviansk, el focus de la sublevació contra el Govern de Kíev al sud-est d'Ucraïna. Sembla el primer indici que militars de l'Exèrcit d'Ucraïna s'han passat als sublevats prorussos. Testimonis consultats per EFE asseguren que es tracta de blindats ucraïnesos que s'han passat a la causa prorussa. Els carros blindats, que enarboren banderes russes, han avançat des de la ciutat de Kramatorsk, a uns 15 quilòmetres de Slaviansk. L'agència Interfax-Ucraïna assegura que es tracta de blindats que participen en l'"operació antiterrorista" posada en marxa pel Govern proeuropeu de Kíev, però els testimonis asseguren que els militars no porten insígnies i porten armes de guerra.

Mentrestant, blindats i vehicles de combat d'infanteria han ocupat posicions als afores de la ciutat de Kramatorsk (regió de Donetsk), escenari dels primers enfrontaments entre forces ucraïneses i les milícies prorusses aquest dimarts.

Batalló a l'espera

Els vehicles militars amb banderes ucraïneses, que pertanyen al Batalló Aerotransportat de Dniepropetrovsk, estan estacionats als dos costats de la via fèrria i a penes a uns deu metres de diverses vivendes. Els soldats ucraïnesos, més d'un centenar, han arribat a aquest punt després de travessar Kramatorsk procedents de la localitat d'Izium, regió de Khàrkiv.

A més dels tradicionals vehicles de transport BTR, el batalló d'infanteria inclou diversos blindats BMP amb petits canons. La presència militar a escassa distància de casa seva preocupa els veïns de la zona, que s'han arremolinat al costat dels blindats per preguntar als soldats sobre les seves intencions.

Kamatorsk sense resistència

"Jo sóc de (la regió russoparlant de) Lugasnk. ¿Com puc disparar contra la meva gent?", ha replicat un soldat interrogat per un grup de dones. Com ha pogut comprovar EFE, les barricades que bloquejaven els accessos a aquesta ciutat han desaparegut, i això ha permès als soldats ucraïnesos travessar Kramatorsk sense resistència prorussa.

Mentrestant, helicòpters militars i avions de combat sobrevolen la ciutat, situada al nord de Donetsk, epicentre de la sublevació prorussa contra el Govern de Kíev.

Ocupació de l'ajuntament de Donetsk

Donetsk tropes prorusses han ocupat edificis públics els últims dies, i almenys 20 activistes controlen l'ajuntament, segons ha afirmat a l'agència Reuters una portaveu del consistori. Aquesta font ha explicat que es tracta d'homes armats que per ara no han reclamat res.

Notícies relacionades

Segons l'agència France Press, que també recull la notícia, els activistes no han impedit als treballadors accedir o sortir de l'edifici i han assenyalat que la seva única reivindicació és que el Govern d'Ucraïna convoqui un referèndum sobre l'organització territorial del país per anar cap a un Estat federal.

El dia 6 d'abril, forces prorusses ja van ocupar la seu del Govern regional de Donetsk i van proclamar la ciutat "república independent".

Temes:

Ucraïna