CRISI DE CRIMEA

Putin telefona a Obama per discutir "una solució diplomàtica" a Ucraïna

Els EUA insten a retirar les tropes russes de les fronteres

Putin intervé durant una trobada amb personal del Ministeri de l’Interior, aquest divendres a Moscou.

Putin intervé durant una trobada amb personal del Ministeri de l’Interior, aquest divendres a Moscou. / RIA NOVOSTI (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

I després de les amenaces arriba la negociació sobre Crimea. El president dels Estats Units, Barack Obama, va rebre aquest divendres una trucada del mandatari rus, Vladímir Putin, amb qui va discutir una possible "solució diplomàtica" a la crisi a Ucraïna. Segons informa la Casa Blanca en un comunicat, Obama, que va fer escala a l'Aràbia Saudita després de la gira europea, va instar el president rus a retirar les tropes de les fronteres amb Ucraïna i a no "violar encara més la integritat territorial" del país.

Els dos mandataris van parlar sobre la proposta que el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va plantejar aquesta setmana al seu homòleg rus, Serguei Lavrov, durant la seva reunió a l'Haia. Obama va suggerir que Rússia faci una proposta concreta per escrit i els dos presidents van acordar que Kerry i Lavrov es reuniran per discutir els pròxims passos.

El president nord-americà va assenyalar que el Govern d'Ucraïna segueix adoptant un enfocament sobri i de disminució progressiva de les tensions, i alhora avança amb la reforma constitucional i les pròximes eleccions democràtiques. Obama va instar Rússia a recolzar aquest procés i "evitar noves provocacions, incloent-hi l'acumulació de forces a la seva frontera amb Ucraïna".

Invasions

Després de la sortida del Govern pro-rus a Kíev, Moscou va comandar tropes per ocupar l'estratègica regió ucraïnesa de Crimea, que ha annexionat a la Federació Russa, i la Casa Blanca tem que l'acumulació de tropes a la frontera amb Ucraïna pot portar noves invasions de províncies russoparlants.

Notícies relacionades

El president dels Estats Units va reiterar a Putin que el seu Govern segueix recolzant un camí diplomàtic, en estreta consulta amb el Govern d'Ucraïna i amb el suport del poble ucraïnès per tal d'arribar a una solució de la crisi.

Segons el comunicat, Obama va subratllar que això "només serà possible si Rússia retira les tropes i no pren cap mesura per violar encara més la integritat territorial i la sobirania d'Ucraïna" i va repetir l'oposició dels Estats Units a les accions que Rússia ja ha pres en aquesta direcció.