TENSIÓ A L'EST D'EUROPA

L'Armada ucraïnesa a Sebastópol es rendeix davant les milícies prorusses

Els militars fidels a Kíev abandonen el recinte després de l'assalt de civils armats

Creix la tensió després de l’adhesió de Crimea a Rússia. / EFE: ANTON PEDKO / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

Els militars de l'Armada ucraïnesa Crimea han començat a abandonar dimecres el seu quarter general a la ciutat crimea de Sebastopol, ocupada per forces russes d'autodefensa i civils.

Els efectius ucraïnesos són reunits en petits grups i surten del recinte acompanyats per "activistes de les autodefenses" russes. Els comandants de la base encara contiunea a l'interior.

Aquesta rendició s'ha produït després que una multitud de civils armats, alguns d'emmascarats i entre ells dones, han irromput aquest dimecres al quarter general de l'Armada ucraïnesa a la ciutat de Sebastopol, a la península de Crimea, i ha plantat la bandera russa, segons ha informat el Ministeri de Defensa d'Ucraïna. Després d'aquest assalt, el comandant de la flota russa del mar Negre, el vicealmirall Aleksandr Vitko, ha arribat a la caserna per negociar amb els seus caps.

Després de l'annexió de Crimea, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va advertir que els militars ucraïnesos destacats a la península --més de 22.000 segons fonts russes-- tenen dues opcions; "sumar-se als soldats de Crimea que s'integraran a l'Exèrcit rus o abandonar el territori de Crimea".

Notícies relacionades

L'assalt d'aquest matí pot respondre a aquest fet. Segons ha explicat el portaveu del Ministeri de Defensa d'Ucraïna, Vladislav Selezniov, els assaltants han fet caure una reixa per entrar al recinte del quarter general. "És clar que els nostres oficials no utilitzaran la força contra dones", ha subratllat el portaveu. "Els oficials intenten contenir la multitud. Hi ha gent emmascarada i altres no, però no hi ha homes armats", ha afegit. Després d'entrar i plantar la bandera russa, els civils prorussos han entonat l'himne de Rússia.

La tensió a Crimea és màxima després de l'ingrés de la península ucraïnesa a la Federació Russa i després de l'incident en què un soldat ucraïnès va morir aquest dimarts en un tiroteig amb forces prorusses en l'assalt al centre de cartografia i topografia militar a Simferopol. Després d'aquest incident, el Ministeri de Defensa ucraïnès va autoritzar l'ús d'armes als seus soldats.

Temes:

Ucraïna