Kíev prepara un pla d'evacuació dels ucraïnesos de Crimea

Ucraïna organitza l'èxode de la població com a conseqüència de l'annexió de la península a Rússia

3
Es llegeix en minuts

El Govern de Kíev ha aprovat un pla per evacuar, en cas de necessitat, els ciutadans ucraïnesos de Crimea, la península que aquest dimarts va ser annexionada per Rússia.

El ministre portaveu de l'Executiu ucraïnès, Ostal Semerak, ha dit en una conferència de premsa que el pla ha estat preparat pel Govern i pel Consell de Seguretat, òrgan assessor adjunt, i adoptat en la reunió del Consell de Ministres.

"Preveiem que aquest procés podrà ser portat a terme a gran escala", ha assenyalat, per afegir que s'ha ordenat a tots els òrgans del poder executiu ultimar els preparatius.

Un dia després de l'annexió per Rússia de Crimea --formalment una autonomia ucraïnesa-- el Govern de Kíev ja preveu la possibilitat d'evacuar la minoria ucraïnesa de la península, civils i militars, que de la nit al dia es troben en un país estranger.

Els ciutadans ucraïnesos de Crimea són una minoria del 24% davant el 60% de russoparlants o russos ètnics, d'una població de dos milions de persones. A ells se sumen el 12% de tàrtars, una comunitat favorable a la permanència a Ucraïna.

Acollida

"El pla contempla encarregar a tots els òrgans del poder executiu que portin a terme l'etapa preparatòria i compleixin les tasques que ja avui han d'afrontar", ha dit Semerak. Per a això ja s'està treballant per poder acollir aquells ciutadans de Crimea que han abandonat les seves cases, i s'ha muntat un centre d'atenció telefònica per als "refugiats". El ministre no ha donat detalls del pla d'evacuació, però ha recordat que algunes regions d'Ucraïna ja s'han ofert per rebre els seus compatriotes de Crimea.

Entre els habitants ucraïnesos de Crimea es compten també els militars, que segueixen resistint en algunes unitats la pressió de les forces russes, que envolten o han ocupat les seves instal·lacions, com és el cas del quarter general de l'Armada, a la ciutat de Sebastopol, capturat per suposats membres de les autodefenses crimees.

Crida

El líder del partit Udar, Vitali Klitschkó, ha considerat absolutament necessari que es prengui immediatament la decisió de retirar les tropes ucraïneses de Crimea i establir-les de forma temporal en altres bases. "Crimea era i seguirà sent part d'Ucraïna. Però ara és un territori temporalment ocupat", ha assenyalat en una crida per vídeo el polític i excampió de boxa, que va ser un dels dirigents de la revolució que el febrer passat va acabar amb el règim del president Víktor Ianukóvitx a Kíev. Ha dit que el poder ucraïnès ha de decidir l'evacuació per "salvaguardar les vides" dels soldats i oficials "que van jurar lleialtat a la pàtria i ara es troben pràcticament atrapats". "No es pot esperar i posar en perill les vides i els recursos dels ciutadans ucraïnesos", ha assenyalat, i s'ha referit també a la necessitat de donar suport als civils que hagin d'abandonar temporalment Crimea.

Decisió

Notícies relacionades

El viceministre de Defensa, Piotr Mejed, ha dit que les tropes ucraïneses que tenen les seves bases a la península de Crimea només seran retirades si les autoritats del país així ho decideixen. "Si la direcció politicomilitar pren la decisió de retirar les tropes, actuarem d'acord amb el pla de retirada. Trobarem on desplegar-les", ha afirmat. També el Ministeri de l'Interior ha comunicat a la seva pàgina web que està estudiant el replegament de les seves forces de Crimea.

Mentrestant, l'encarregat de negocis rus a Kíev, Andréi Vorobiov, ha estat convocat al Ministeri d'Exteriors per demanar-li explicacions per l'incident en què va morir un soldat ucraïnès en una base a Simferopol, la capital de la rebel península. Segons fonts crimees (prorusses), també va morir un membre de les autodefenses russes, i en els dos casos pels trets d'un franctirador.

Temes:

Ucraïna