La crisi ucraïnesa

Ucraïna s'encén a causa de la mort d'un soldat

Suposats militars russos disparen contra una base ucraïnesa a Simferopol

El primer ministre de Kíev diu que el conflicte ha passat a una fase militar

Un home parla amb un oficial ucraïnès en un centre de reclutament a l’aire lliure a Kíev, ahir.

Un home parla amb un oficial ucraïnès en un centre de reclutament a l’aire lliure a Kíev, ahir. / AFP PHOTO/ SERGUEI SUPINSKY

2
Es llegeix en minuts
M. R
KÍEV

El mateix dia que Rússia es va annexionar Crimea, la tensió entre Moscou i Kíev  va pujar uns quants graus amb un greu incident armat. Un soldat ucraïnès va morir i un altre va resultar ferit per trets de suposats soldats russos que van atacar la seva base a Simferopol, la capital de la disputada península. El primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk, va afirmar que el conflicte havia passat «d'una fase política a una fase militar». «Avui les tropes russes han disparat contra els nostres soldats. És un crim de guerra», va afegir.

Poques hores després, el Ministeri de Defensa va emetre una ordre per la qual, a partir d'ara, els militars ucraïnesos estacionats a Crimea estan autoritzats a utilitzar les armes per protegir les seves vides. Fins ara, els soldats ucraïnesos tenien instruccions de no respondre a cap provocació.

Els militars segueixen aquarterats a les seves bases a Crimea i assetjats per les forces russes. Els comandaments militars dels dos costats havien arribat a una treva fins divendres. Igual que homes uniformats sense insígnies, que tothom sap que són soldats russos però no s'identifiquen com a tals, van ocupar les instal·lacions estratègiques de Crimea fa tres setmanes, tampoc és clar qui va disparar ahir.

L'UNIFORME / Un portaveu militar ucraïnès a Crimea va dir que els atacants anaven «plenament equipats i amb les cares tapades». Segons un comunicat del Ministeri de Defensa a Kíev, «els agressors portaven l'uniforme dels militars russos i anaven armats amb metralletes i fusells amb mira telescòpica».

El president ucraïnès, Alek-

sandr Turtxinov, va afirmar que el president rus, Vladímir Putin, «és personalment responsable de la sang vessada pels militars ucraïnesos». Turtxinov va acusar a més Putin de «seguir l'exemple de l'Alemanya nazi a l'annexionar-se territoris d'altres estats», en referència a  Crimea.

Com no podia ser d'una altra manera, l'annexió de Crimea per part de Rússia va enfurir Kíev. El president Turtxinov va afirmar que «Ucraïna no reconeixerà mai» aquesta annexió i, tot i que resultés innecessari donat el rebuig internacional pràcticament unànime que ha suscitat la decisió de Moscou, el Ministeri d'Exteriors ucraïnès va demanar al món que tampoc la reconegui.

Notícies relacionades

Alguns dirigents ucraïnesos advoquen perquè, més enllà de les condemnes, el Govern passi a l'acció. Així, l'exboxejador Vitali Klitstxko, que va tenir un paper clau en la revolta proeuropea i lidera el partit Udar, va demanar que Ucraïna trenqui les relacions diplomàtiques amb Rússia.

En un intent desesperat d'evitar l'inevitable i de tranquil·litzar els ciutadans russòfons d'Ucraïna, Iatseniuk va fer una declaració en rus (no en ucraïnès) a través de la televisió, abans que Putin pronunciés el seu discurs. El primer ministre va assegurar que Ucraïna no entrarà a l'OTAN -un dels malsons de Moscou- i va prometre més descentralització del país.