Reunió d'alt nivell entre els EUA i Rússia per la crisi d'Ucraïna

El secretari d'Estat nord-americà i el ministre d'Exteriors rus plantejaran les seves postures a Londres

Serguei Lavrov (esquerra) i John Kerry, durant la trobada que han tingut a Londres, aquest divendres.

Serguei Lavrov (esquerra) i John Kerry, durant la trobada que han tingut a Londres, aquest divendres. / Sean Dempsey (AP)

1
Es llegeix en minuts

Quan falten dos dies per al referèndum de Crimea, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, i el titular rus d'Afers EstrangersSerguei Lavrov, es reuneixen avui, divendres, a Londres per buscar sortides a la crisi d'Ucraïna.

Els dos ministres es reuniran a porta tancada a la residència de l'ambaixador nord-americà a Londres, a Regent's Park, i després oferiran una roda de premsa. Segons fonts oficials, abans d'aquesta reunió, considerada crucial de cara al plebiscit d'aquest diumenge a Crimea, el cap de la diplomàcia dels EUA es reunirà amb el primer ministre britànic, David Cameron, a la residència oficial de Downing Street.

Segons ha avançat el mateix Kerry, té previst presentar a Lavrov "opcions" per resoldre el conflicte, però ha advertit que els EUA i la Unió Europea (UE) poden prendre "serioses decisions" si finalment Rússia incorpora Crimea al seu territori.

Els dos ministres han mantingut consultes constants durant les últimes setmanes a mesura que s'han intensificat les tensions per la intervenció russa a Crimea i per la intenció d'aquesta regió de convocar un referèndum per integrar-se a territori rus.

El Govern de Cameron ha condemnat la incursió militar russa a Crimea i ha mostrat el seu suport a l'Administració interina de Kíev. El primer ministre ha advertit que el possible referèndum d'independència és "il·legal".

Els membres del G7 (els grups més industrialitzats del món) van demanar dimecres a Rússia que abandoni els seus intents d'incorporar la península ucraïnesa de Crimea.

També han demanat a Rússia que accepti un diàleg directe amb el nou govern de Kíev, establert després de la fugida a Rússia del president prorús Víktor Ianukóvitx.

El ministre britànic d'Exteriors, William Hague, va demanar ahir que es cancel·li el referèndum a Crimea sobre la seva inclusió a Rússia i va amenaçar Moscou amb noves mesures europees si no es produeixen "avanços" en la crisi ucraïnesa en els pròxims dies.

Notícies relacionades

El cap de la diplomàcia britànica va sostenir que el referèndum a Crimea no seria "ni legal ni legítim".

La península de Crimea, a la riba del mar Negre, es prepara per decidir diumenge si es reunifica amb Rússia, de la qual va formar part fins al 1954. 

Temes:

Ucraïna