DESAPAREGUT EN AIGÜES DEL GOLF DE TAILÀNDIA

Confusió i nervis entre els familiars dels passatgers de l'avió de Malaysia Airlines

Els equips de rescat han localitzat dues grans taques d'oli a la zona on es va tenir notícia de l'aparell per última vegada

Desapareix un avió amb destinació a Pequín amb 239 persones a bord / periodico

3
Es llegeix en minuts

L'equip vietnamita que participa en la recerca del Boeing 777-200 de Malaysia Airlines desaparegut aquest dissabte amb 239 persones a bord ha localitzat dues grans taques d'oli a la zona del Golf de Tailàndia on es creu que va caure l'aparell. La troballa s'ha produït poc abans que els equips de rescat decidissin suspendre'n la recerca, que es reprendrà aquest diumenge de matinada.

El Departament d'Aviació Civil del Vietnam ha explicat en un comunicat que les taques d'oli vistes per un avió de reconeixement són de 10 i 15 quilòmetres de llarg, respectivament, i tenen similitud amb les que deixaria el carburant de la nau desapareguda. El residu oli està al sud de l'illa de Tho Chu, al golf de Tailàndia.

L'Armada de Malàisia continua en contacte amb les autoritats del Vietnam per confirmar la possible localització de l'accident, on Malàisia, Vietnam i Singapur han enviat embarcacions i mitjans aeris. La Xina manté vuit vaixells en alerta i a l'espera d'ordres, a més d'una flotilla aèria preparada per enlairar-se cap a la zona. I els Estats Units hi han enviat el destructor amb míssils guiats USS Pinckney i un avió de vigilància naval P-3C.

Accident no confirmat oficialment

Malaysia Airlines i les autoritats malàisies han evitat de moment confirmar l'accident que, segons la Marina vietnamita, va tenir lloc a uns 300 quilòmetres de l'illa de Tho Chu. Això ha avivat la confusió i l'angoixa entre els familiars dels passatgers del vol MH370, que va sortir de Kuala Lumpur a les 00.41 hora local (17.41 hores de divendres) i que havia d'arribar a Pequín sis hores més tard.

A l'avió viatjaven 227 passatgers, inclosos dos menors, i una tripulació de 12 persones, tots de 14 nacionalitats diferents. Segons l'última llista oferta per l'aerolínia els passatgers són 154 xinesos/taiwanesos, 38 malaisis, 7 indonesis, 6 australians, 5 indis, 4 francesos, 3 nord-americans, 2 neozelandesos, 2 ucraïnesos, 2 canadencs, 1 rus, 1 holandès i 1 austríac. Un italià que figurava a la llista de passatgers no va arribar a embarcar-hi. Malaysia Airlines ha fet públics els noms dels viatgers una vegada ha pogut contactar amb tots els familiars.

Les famílies segueixen confinades en un hotel de Pequín i esperen amb nervis i ansietat que l'aerolínia els informi sobre la situació dels seus éssers estimats. Malaysia Airlines els va traslladar des de l'aeroport fins a l'hotel quan es va confirmar que l'avió havia perdut el contacte amb la torre de control de trànsit aeri de Subang a les 02.40 hora local (07.40 d'aquest dissabte a Espanya).

"Molta desinformació"

En una roda de premsa a l'hotel, un portaveu de l'aerolínia, que es va limitar a llegir un comunicat que la companyia ja havia publicat prèviament a la seva pàgina web i no va acceptar preguntes, va declarar que els familiars "estan sent informats de la situació en tot moment". No obstant, les poques persones que han abandonat puntualment la sala han declarat a la premsa que "hi havia molta desinformació" i que "no sabien res" sobre les circumstàncies de la desaparició de l'avió i dels seus éssers estimats.

Segons l'agència oficial Xinhua, hi ha uns 120 familiars al recinte, i un d'ells va assegurar que "cap representant de la companyia ha anat a calmar-los o a donar novetats sobre el que va passar". Una altra familiar, una dona de Tianjin el marit de la qual viatjava a l'avió, es lamentava del que havia passat i assegurava que el seu fill petit "no pot viure sense pare". Va destacar, a més, que la companyia aèria "només va donar un paper amb el comunicat oficial, res més".

Notícies relacionades

En realitat molt pocs dels confinats han entrat o sortit dels salons de l'hotel, un recinte escortat per una forta seguretat i envoltat de centenars de periodistes majoritàriament de mitjans xinesos. A l'entrada de l'hotel hi ha diverses ambulàncies, així com grups de psicòlegs.

El ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi, ha destacat que el Govern està "molt preocupat" per la desaparició de l'avió, i ha expressat el seu desig que "tothom a bord estigui sa i estalvi". A mesura que avancen les hores i la companyia no informa de troballes, aquest últim desig sembla cada vegada més difícil de fer-se realitat, encara que els familiars i amics intenten no perdre l'esperança.

Temes:

Malàisia