La UE qualifica d'il·legal el referèndum convocat per Crimea

Merkel rebutja el paral·lelisme amb Kosovo i Escòcia i afirma que no hi té res a veure

Rajoy està satisfet que els Vint-i-vuit denunciïn la il·legalitat de la convocatòria de la regió ucraïnesa

Rajoy, després de la cimera europea: El que es pretén fer a Crimea, el referèndum, és il·legal / periodico

1
Es llegeix en minuts
ELISEO OLIVERAS / Brussel·les

La Unió Europea (UE) ha qualificat el referèndum convocat per Crimea de "contrari a la Constitució d'Ucraïna i per tant il·legal" en la cimera extraordinària celebrada a Brussel·les pels líders dels Vint-i-vuit. La UE s'ha alineat així amb la posició de les noves autoritats d'Ucraïna i va defensar la integritat territorial i la independència del país. "El referèndum de Crimea és una decisió il·legítima i no té cap base legal. El Govern d'Ucraïna demana a Rússia que no recolzi els que busquen el separatisme. Crimea és i serà una part integral d'Ucraïna", ha afirmat amb contundència el nou primer ministre ucraïnès, Arseni Yatseniuk, després de reunir-se amb líders europeus abans de la cimera europea.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha rebutjat qualsevol paral·lelisme de la situació de Crimea amb el referèndum en Kosovo o en Escòcia. "La independència de Kosovo va ser el resultat d'un procés molt llarg on es van valorar els pros i els contres, mentre que en la decisió unilateral de Crimea es tracta d'un procés ultraràpid de 10 dies", ha explicat Merkel.

"El referèndum d'Escòcia també és el resultat d'unes converses i un acord amb el Govern britànic, mentre que aquí estem parlant d'una decisió unilateral de Crimea", ha afegit la cancellera.

Notícies relacionades

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, molt preocupat pel sobiranisme català, també ha destacat amb satisfacció en unes sobtades declaracions a l'abandonar la cimera que els Vint-i-vuit havien qualificat d'"il·legal" el referèndum de Crimea.

L'OTAN així mateix ha demanat de nou a Rússia que detingués la seva escalada militar a Crimea i que replegués les seves tropes a les seves bases permanents. "No hi hauria d'haver cap intent de redibuixar les fronteres al mapa d'Europa al segle XXI", ha insistit el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Anders Fogh Rasmussen. L'actual crisi d'Ucraïna "és l'amenaça més greu a la seguretat d'Europa des del final de la Guerra Freda", ha afegit Rasmussen.

Temes:

Ucraïna