TENSIÓ A KÍEV

Putin carrega contra el "cop d'Estat" a Ucraïna i es reserva el "dret a actuar"

El president rus amenaça de desplegar "tots els mitjans al nostre abast" si es desborda el caos a l'est de l'exrepública soviètica

Putin es reserva el dret a utilitzar el seu Exèrcit a Ucraïna / REUTERS / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts

El president rus, Vladímir Putin, ha afirmat aquest dimarts que es reserva "el dret a actuar" amb "tots els mitjans al nostre abast" si la situació es desborda a les regions de l'est d'Ucraïna, habitades per russoparlants, com va passar a Kíev.

En una trobada amb periodistes difosa per la televisió oficial, Putin ha assenyalat que l'objectiu d'una hipotètica intervenció militar russa seria defensar els ciutadans russòfons. Encara que ha precisat que de moment no hi ha necessitat d'enviar tropes russes a Ucraïna, també ha volgut afegir que "la possibilitat existeix".

El president Putin, que ha qualificat la presa del poder a Ucraïna per part de l'oposició europeista de "cop d'Estat anticonstitucional" i de resultat d'una insurrecció armada, també ha afirmat que Rússia no contempla per ara l'annexió de la península de Crimea.

Respecte a la situació en aquesta república autònoma ucraïnesa, el mandatari ha manifestat que els que bloquegen les unitats militars ucraïneses no són tropes russes, sinó grups d'autodefensa de la mateixa Crimea.

Advertències del Kremlin

Per una altra banda, un assessor del Kremlin, Serguei Glaziev, considerat com un dels defensors de la línia dura, ha advertit als Estats Units que si es decideix a imposar sancions econòmiques contra Rússia per la seva actuació en la crisi d'Ucraïna, la seva decisió tindrà conseqüències a nivell econòmic.

Glaziev ha esmentat que Moscou es podria veure obligat a retirar el dòlar com a divisa de reserva i que es podria negar a pagar els crèdits de bancs nord-americans.

A més, l'assessor del Kremlin ha indicat que si Washington congela els comptes d'empresaris i alts càrrecs russos, el Govern rus podria recomanar a totes les persones que tenen bons del Tresor nord-americà que els venguin.

Sense gas a preu reduït

Notícies relacionades

La crisi a Ucraïna, mentrestant, ja està tenint repercussions econòmiques a l'exrepública soviètica. El gegant gasístic rus Gazprom deixarà de vendre gas a Ucraïna a preu reduït a partir de l'abril, segons ha anunciat el seu president, Aleksei Miller, en una reunió amb el primer ministre rus, Dmitri Medvédev.

"En aquestes condicions, quan Ucraïna no compleix els seus compromisos, no compleix els acords que es van pactar amb la clàusula complementària al contracte per la qual es va atorgar la rebaixa, i per això Gazprom ha pres la decisió de no seguir concedint aquesta rebaixa des de principis del mes que ve", ha assenyalat.

Temes:

Ucraïna