EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Ferits 20 palestins en enfrontaments amb soldats israelians a Gaza i Hebron

Centenars de persones s'han manifestat a la ciutat cisjordana amb motiu del 20 aniversari de la 'matança de la tomba dels patriarques'

Palestins i soldats israelians forcegen al centre d’Hebron, aquest divendres.

Palestins i soldats israelians forcegen al centre d’Hebron, aquest divendres. / THOMAS COEX (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Almenys una vintena de palestins han resultat ferits aquest divendres en enfrontaments amb soldats israelians a Gaza i la ciutat cisjordana d'Hebron, localitat aquesta última on centenars de persones s'han manifestat amb motiu del 20 aniversari de la coneguda com a matança de la tomba dels patriarques.

Al crit de "Alahu Akbar" i "aquesta és la nostra terra", els manifestants intentaven marxar cap a la ciutat vella d'Hebron, on els palestins tenen vedat l'accés, abans de ser dispersats pels soldats israelians amb bombes de sogasos lacrimògens foc real.

"Aquesta ciutat és una prova més de la política de segregació que imposa el Govern israelià, que no solament imposa la divisió si no que l'anima", ha dit un responsable de l'organització d'exsoldats israelians Breaking The Silence.

Acabada la manifestació, un grup d'adolescents palestins han començat a llançar pedres ampolles contra el lloc de control de l'anomenat "carrer dels Màrtirs", que segrega la ciutat i a la qual els palestins no poden accedir.

Joves encaputxats

Els joves, encaputxats, demanaven a més l'obertura d'aquest carrer, tancat des que el 25 de febrer de 1994, el professor i colon utradretà Baruch Goldstein va entrar amb roba de soldat a la denominada Tomba dels Patriarques i va matar a trets 21 palestins, i en va ferir més de 150 que estaven pregant.

A Gaza, set palestins més han patit ferides de bales en enfrontaments amb els soldats a prop de la reixa que separa aquest territori palestí d'Israel, ha informat el portaveu d'emergències de la Franja, Ashraf al -Qadra.

Bales i gas lacrimogen

Per la seva part, alguns testimonis han informat que els soldats han utilitzat gas lacrimogen, bales i bombes de sons per dispersar les milers de persones que cada divendres es reuneixen per protestar pel bloqueig que Israel imposa a aquest territori des del 2007.

Els manifestants han cridat consignes contra Israel alhora que marxaven amb banderes palestines i ensenyes del moviment islamista Hamàs, que controla Gaza des que el 2007 va expulsar per les armes les milícies de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP).

Llançament de pedres

Notícies relacionades

Fonts israelians han indicat, per la seva part, que els soldats han respost al llançament de pedres i altres objectes per part d'alguns manifestants, que protestaven per la decisió d'Israel d'imposar una zona coixí de 300 metres.

Segons xifres mèdiques, almenys 10 palestins han mort i uns 80 han resultat ferits per trets israelians des que l'abril del 2012 Israel i Hamàs van arribar a una treva amb la mediació d'Egipte.