Més de 200.000 evacuats per l'erupció del volcà Kelud a Java

El núvol de cendres, sorra i roca també ha obligat a tancar tres aeroports internacionals de l'illa indonèsia

Almenys dos morts i més de 200.000 evacuats a Java per l’erupció del volcà Kelud / AFP / JUNI KRISWANTO / VÍDEO: ATLAS

Almenys dos morts i més de 200.000 evacuats a Java per l’erupció del volcà Kelud
Diversos veïns es dirigeixen a un centre d’evacuació a Kediri, a l’est de Java, aquest divendres.
Un indonesi circula per una carretera de Yogyakarta coberta de cendra i sorra del volcà Kelud, aquest divendres.

/

1
Es llegeix en minuts

Almenys dues persones han mort i més de 200.000 han hagut de ser evacuades en les últimes hores a causa de l'erupció del volcà Kelud, a Java (Indonèsia), que també ha obligat a tancar tres aeroports de l'illa.

Les víctimes mortals són dos indonesis de 88 i 70 anys: el primer va morir quan li va caure el sostre de casa seva a sobre i el segon per problemes respiratoris, segons el diari 'Jakarta Globe'. El portal de notícies Okezona diu que hi ha un altre indonesi, de 85 anys, en estat crític.

El president del país, Susilo Bambang Yudhoyono, ha anunciat aquest divendres que visitarà la zona afectada quan les operacions de mitigació ho permetin, d'aquí dos o tres dies.

Un dels volcans més perillosos

Les autoritats han ordenat l'evacuació després d'elevar-se al màxim l'alerta del volcà, que ha llançat una núvol de cendres, sorra i roques de 15 quilòmetres d'alt, segons ha explicat el portaveu de l'Agència Nacional de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho, al diari 'Jakarta Post'.

El Kelud, situat al districte de Kediri, a l'est de Java, es considera un dels volcans més perillosos de l'illa a causa de la densa població; hi ha 36 assentaments existents en un radi de 10 quilòmetres al vessant de la muntanya.

Cendra a més de 1.700 metres d'altura

El portaveu del Ministeri de Transport, Bambang Ervan, ha confirmat que els aeroports internacionals de Jogyakarta, Solo i Surabaya van haver de tancar a causa del perill de la cendra llançada pel volcà, de 1.731 metres d'altura.

Notícies relacionades

La pitjor catàstrofe registrada per una erupció del Kelud data del 1568 quan els rius de lava, núvols de cendra i roques van causar la mort d'unes 10.000 persones.

Indonèsia s'assenta sobre l'anomenat Anell de Foc del Pacífic, una àrea de gran activitat sísmica i volcànica que acull més de 400 volcans, dels quals almenys 129 continuen actius i 65 estan qualificats com a perillosos.