Suïssa tornarà a limitar l'entrada dels europeus al seu mercat laboral
El país europeu aprova en referèndum per un estret marge la proposta d'un partit d'extrema dreta de limitar l'entrada de treballadors de la UE
La por al treballador immigrant procedent de la Unió Europea s'ha imposat enfront de tots els arguments en defensa de la classe política i de les organitzacions econòmiques de Suïssa, que en tres anys restablirà el sistema de quotes per regular la seva entrada al mercat laboral.
El Govern Federal suís va reaccionar assenyalant que aquest desenllaç "és l'expressió d'un malestar" social provocat per l'augment de la població i va admetre que "marca un punt d'inflexió que tindrà repercussions".
Les dues principals organitzacions empresarials de Suïssa van manifestar la seva decepció i van demanar a les autoritats "solucions modernes i no burocràtiques" per reduir els danys a l'economia nacional.
Limitar l'entrada
Per un estretíssim marge, de només 0,3%, els votants suïssos han aprovat aquest diumenge en referèndum tornar a l'antic sistema per limitar l'entrada de treballadors de la UE, com ho fa en el cas de tota la resta de països.
Aquesta iniciativa va ser recolzada amb el 50,3% de vots, així com per la majoria dels 26 cantons suïssos, una situació que es viu com un verdader terratrèmol polític i que ja ha aixecat els temors sobre les seves conseqüències en el conjunt de les relacions amb Brussel·les.
Aquest referèndum va ser promogut per la Unió Democràtica de Centre (UDC), un partit d'extrema dreta que té en els seus registres nombroses iniciatives contra els estrangers i els sol·licitants d'asil.
"Immigració en massa"
El lema escollit parlava per ell mateix: "Contra la immigració en massa", en al·lusió a la important entrada a Suïssa d'europeus que busquen feina, particularment des de l'inici de la crisi econòmica mundial.
El resultat d'aquest diumenge restableix, a més de les quotes, el principi de la preferència pel treballador nacional enfront de l'estranger, que estava abolida des del 2002, en aplicació de l'acord amb la UE sobre la lliure circulació de persones.
Tots els comentaris coincideixen que el resultat d'aquesta consulta popular obre un període de gran incertesa en les relacions amb el bloc comunitari, del qual Suïssa és evidentment molt dependent des del punt de vista comercial i econòmic.
No obstant, l'argument del greu impacte macroeconòmic que podia tenir entrar en una renegociació amb la UE no va ser suficient per calmar els temors d'un important sector de la població.
La UDC va acusar la immigració de l'augment insostenible de la població i del suposat augment de la desocupació, particularment a les regions frontereres.
Taxa de desocupació del 3,2%
A nivell nacional, no obstant, les xifres oficials desmenteixen l'impacte negatiu de l'entrada de treballadors europeus a Suïssa, on la taxa de desocupació del 3,2% fa empal·lidir d'enveja gairebé qualsevol altre país.
Els promotors del referèndum acusaven també els treballadors immigrants de l'increment de preus en el sector immobiliari, de la sobrecàrrega en els trens, dels problemes de circulació en les carreteres, així com de competència salarial deslleial, a l'acceptar remuneracions més baixes que les que s'oferiria a un suís.
Notícies relacionadesEs considera que aquest resultat farà inevitablement una renegociació no només de l'acord sobre la lliure circulació de persones, sinó de tot el paquet d'acords bilaterals del qual forma part i que estan vinculats jurídicament.
Això porta que, si un dels acords cau, el conjunt caduca, en virtut de la denominada "clàusula guillotina", que diversos polítics temen que la UE pugui decidir-se a aplicar.
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Oriol Pujol inicia un nou projecte empresarial
- Protecció al consumidor El Govern espanyol endureix l’atac contra les conegudes com a trucades ‘spam’
- Apunt ‘Ajo y agua’
- Urbanisme L’avinguda de Roma renaixerà el 2027 com a bulevard per passejar