PRÒXIM ORIENT

Xoc diplomàtic entre Israel i els EUA

El ministre de Defensa israelià irrita Washington al titllar Kerry de "messiànic"

Moshe Yaalon, en una imatge d’arxiu.

Moshe Yaalon, en una imatge d’arxiu. / AP / ARIEL SCHALIT

1
Es llegeix en minuts

El ministre de Defensa israelià, Moshe Yaalon, un dels dirigents de l'ala més dura del dretà Likud, ha irritat els EUA amb unes afirmacions sobre el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, que impulsa les negociacions de pau entre Israel i els palestins. Segons el diari israelià 'Yedioth Ahronoth',  Yaalon va afirmar en una conversa privada a porta tancada: "Kerry, que actua arran d'una obsessió incomprensible i un sentiment messiànic, no em pot ensenyar res sobre el conflicte amb els palestins". I després va afegir: "L'única cosa que ens pot salvar és si Kerry guanya el premi Nobel i ens deixa en pau".

Notícies relacionades

EUA no ha trigat a reaccionar. El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha qualificat l'atac de Yaalon contra Kerry de "xocant i fora de lloc", i ha assegurat que les paraules del ministre "no es corresponen amb les relacions estretes" que hi ha entre els EUA i Israel. Poc abans, la portaveu del Departament d'Estat,  Jen Psaki, havia assegurat que, si són certes, les afirmacions de Yaalon són "ofensives i inapropiades, sobretot tenint en compte tot el que els EUA estan fent per recolzar les necessitats d'Israel en matèria de seguretat".

Fins i tot abans que els EUA reaccionessin, les paraules de Yaalon han aixecat una gran polèmica a Israel. La ministra de Justícia i responsable de les negociacions amb els palestins, Tzipi Livni, ha acusat Yaalon de "destruir les relacions d'Israel amb el seu principal aliat", i el titular de Medi ambient, Amir Peretz, ha assenyalat que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, l'hauria de destituir. El mateix Netanyahu tracta de limitar els danys i s'ha referit a Washington com "el nostre gran aliat".