La confrontació

La lenta eliminació

Experts internacionals han intentat desmantellar l'arsenal sirià des de l'1 d'octubre, però múltiples esculls han alentit el procés

Assaig químic en altamar en un vaixell noruec, la setmana passada.

Assaig químic en altamar en un vaixell noruec, la setmana passada. / AFP / LARS MAGNE HOVTUN

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

L'1 d'octubre va arribar a Síria un equip d'inspectors per destruir l'arsenal químic sirià en una operació històrica: desfer-se en plena guerra de 1.290 tones d'armes químiques, de les quals 300 eren gas mostassa i gas sarín, emmagatzemades en 45 llocs diferents.

El règim de Damasc va acceptar eliminar les seves armes químiques després d'un pla gestat per Rússia, pactat entre Moscou i Washington i aprovat per l'ONU per evitar que els EUA bombardegessin Síria després que el 21 d'agost es produís un atac amb gas sarín a la localitat de Ghouta, a prop de Damasc, en què van morir entre 281 i 1.729 persones -les xifres varien segons les fonts- i que els EUA van atribuir al règim de Damasc. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va afirmar que les víctimes eren 1.400 i que entre aquestes hi havia 426 nens. El Govern sirià va culpar grups rebels.

L'equip de l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques (OPAQ) encarregat d'eliminar l'arsenal sirià es va centrar en una primera fase a verificar-ne la dimensió, primer punt del pla acordat. Una vegada comprovades les dades aportades per Síria, els inspectors havien de destruir les instal·lacions de producció. Damasc va entregar a l'OPAQ una llista de llocs on es fabricaven i s'emmagatzemaven armes químiques que els experts van inspeccionar durant 30 dies.

La retirada de Síria dels agents químics més perillosos havia de finalitzar el 31 de desembre del 2013, segons el pla de desarmament, que preveu que l'arsenal químic sirià estigui totalment eliminat el 30 de juny del 2014. Els inspectors van portar a terme la verificació de les dades aportades pel règim del president sirià, Baixar al-Assad, sobre les seves armes químiques a través de la visita a les instal·lacions, però no han pogut complir el termini del 31 de desembre per treure les substàncies més perilloses, que seran destruïdes parcialment en navilis nord-americans en alta mar, segons va anunciar l'OPAQ a final de novembre.

Empreses privades eliminaran posteriorment la resta de productes químics acumulats pel règim d'Assad. L'OPAQ va explicar que 35 companyies van mostrar interès en el projecte i que les escollides hauran de neutralitzar substàncies químiques d'ús comú en la indústria. L'OPAQ va posar en marxa un fons per finançar aquest procés i va instar els seus països membres a contribuir-hi econòmicament.

Nova fase

El 31 de desembre, una bona part de les substàncies químiques més perilloses no s'havien pogut treure de Síria a causa de la guerra, el mal temps de les últimes setmanes, la burocràcia i qüestions tècniques. Les armes havien de ser traslladades al port de la localitat siriana de Latakia, des d'on haurien d'haver sortit fa dies, però que no van començar a fer-ho fins abans-d'ahir, quan un primer carregament de «materials químics prioritaris» va abandonar Síria a bord d'un vaixell comercial danès que va salpar sota escorta de Dinamarca, Noruega i Síria. En alta mar, vaixells danesos, noruecs, xinesos i russos garantiran la seguretat de l'operació.

L'OPAQ va indicar ahir que la sortida dels primers agents químics per a la seva destrucció fora del país obre «una important nova fase» en el desmantellament de l'arsenal. El director general de l'OPAQ, Ahmat Üzümcü, va informar ahir el Consell Executiu de la institució de l'inici de la retirada de les substàncies.

Notícies relacionades

Üzümcü va subratllar que els avanços s'han aconseguit després d'alguns endarreriments al desembre per problemes de seguretat, l'adquisició i entrega de grans quantitats de materials d'embalatge i transport i condicions meteorològiques adverses. Síria compta ara «virtualment amb tots els recursos logístics necessaris per al transport per terra» dels productes químics cap al port de Latakia, va afegir.

La forces del Govern sirià han recuperat el control de l'autopista que uneix Damasc amb la costa, per on es transporten les substàncies químiques. No obstant, grups opositors van indicar que continua sent probable que a la zona es produeixin emboscades de rebels.