El conflicte del Pròxim Orient

Sharon, en «estat crític» després de vuit anys en coma

L'exdirigent té fallades en diversos òrgans per una insuficiència renal

Netanyahu i Kerry, ahir a Jerusalem.

Netanyahu i Kerry, ahir a Jerusalem. / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
JERUSALEM

L'estat de salut de l'exprimer ministre israelià Ariel Sharon, que està en coma des de l'any 2006, era ahir «crític». «Definim el seu estat com de crític. Temem per la seva vida»,  va manifestar Zeev Rothstein, director de l'hospital de Tel Hashomer.

El facultatiu va explicar que «els últims dos mesos i mig hi ha hagut alts i baixos en la seva situació mèdica, però sempre ha tornat a estabilitzar-se», però que els últims dies l'equip que el tracta ha observat  un «empitjorament gradual en el funcionament de diversos òrgans crítics». De 85 anys, Sharon va ser sotmès recentment a una intervenció quirúrgica i pateix una insuficiència renal que fa témer que la resta de sistemes vitals se'n puguin veure afectats.

L'exdirigent israelià va tenir el gener de 2006, sent primer ministre, una hemorràgia cerebral que el va portar a un estat de coma permanent que l'ha mantingut hospitalitzat. Al llarg de set anys, Sharon ha superat «situacions difícils», però la impressió dels metges en aquest moment és que hi ha un «empitjorament molt seriós».

Notícies relacionades

CONTROVERTIT / Tot l'espectre polític local està pendent durant les últimes hores dels comunicats hospitalaris, i els principals dirigents polítics han escrit missatges a través de les xarxes socials desitjant-li una ràpida recuperació. Primer ministre israelià entre el 2001 i el 2006, Sharon va viure sempre enmig de la controvèrsia, des dels seus dies com a militar i ministre fins a arribar al càrrec de cap del Govern israelià.

Com a ministre de Defensa, va ser el 1982 el responsable de les matança de Sabra i Xatila, al Líban. El 2005, va protagonitzar la retirada unilateral israeliana de Gaza, després d'impulsar durant anys la colonització.