Comiat d'una icona universal

Les opinions

Jovessud-africans participen en el funeral de Nelson Mandela, ahir.

Jovessud-africans participen en el funeral de Nelson Mandela, ahir. / AP / TSVANGIRAYI MUKWAZHI

13
Es llegeix en minuts

Albert Sánchez Piñol ESCRIPTOR «Hi ha continuïtat entre la figura de Lincoln i la d'ell»

Per Albert Sánchez Piñol, novel·lista, antropòleg i al seu dia fundador del Centre d'Estudis Africans, Mandela «és el gran home del segle XX, perquè quan va entrar a la presó pensava tant a alliberar els seus com a alliberar els seus guardians». En la seva opinió, «hi ha una continuïtat entre les figures de Nelson Mandela i la del president dels Estats Units Abraham Lincoln, que opinava que l'esclavitud humiliava tant l'esclau com l'esclavista. Malgrat que un va lluitar des del costat dels governants i l'altre des del dels oprimits».

Quico Pi de la Serra  CANTAUTOR «Aprenguem de la seva lluita i existència tenaç»

«Deixa que la llibertat regni. El sol no es pon mai sobre un èxit tan gloriós». Aquesta, una de les frases conegudes de Nelson Mandela, mostra el camí que l'ésser humà ha de prendre per viure dignament i que comença dins d'un mateix. En aquests temps en què s'intenten trepitjar els nostres drets més bàsics aconseguits amb tant d'esforç i tantes vides, el seu exemple ha de servir per no deixar que ens trepitgin. Aprenguem d'ell, de la seva lluita i de la seva existència tenaç. Adéu, Nelson Mandela. Gràcies i bon viatge, Madiba. ¡Records al Che!».

Rosa Balaguer CASAL DELS INFANTS «Com ell deia, la pobresa la crea l'home»

«Al Casal dels Infants tenim molt presents dos valors de Nelson Mandela: una lluita constant, sense límits, i sempre a favor de la igualtat entre les persones, sense tenir en compte la condició, l'origen o l'ètnia. Si volem millorar la societat, ho hem de fer amb tota constància contra la desigualtat, que és la primera injustícia que vivim. Com ell deia, ‘la pobresa no és natural, la crea l'home i pot superar-se i eradicar-se mitjançant accions dels éssers humans. I eradicar-la no és un acte de caritat, és un acte de justícia'».

Mariano Rajoy PRES. DEL GOVERN «Va fonamentar la unitat sobre la concòrdia»

«Mandela ha tingut el comiat de què es va fer creditor en la seva llarga i fecunda vida. L'extraordinària concentració d'emoció popular i respecte institucional que vam viure ahir és el millor exemple del magnetisme de la seva figura. Va saber combinar de manera equilibrada i sàvia la fermesa en les seves conviccions amb la voluntat de reconciliació per al seu país. Davant una natural temptació de revenja, va buscar la concòrdia i va fonamentar-hi la unitat dels seus compatriotes. En la generositat va trobar la grandesa i el seu llegat per a la humanitat».

Artur Mas PRES. GENERALITAT «Una identitat nacional basada en el perdó»

«Nelson Mandela va saber construir una nova identitat nacional col·lectiva basada en el perdó i la reconciliació. Els Jocs de Barcelona el van inspirar sobre què podia suposar per a la nova Sud-àfrica la Copa del Món de rugbi del 1995, que va unir i va reconciliar el país. Espero i desitjo que els valors de pau i llibertat que deixa el seu llegat estiguin ben vius en la nostra societat, especialment en un moment com l'actual en què volem decidir i construir el nostre futur amb pau i llibertat».

Josep M. Álvarez UGT CATALUNYA «Va ser fidel fins al final a les seves conviccions»

«És possible tenir profundes conviccions i portar-les de manera coherent fins a les seves últimes conseqüències, sense ser ni semblar fonamentalista. Nelson Mandela ho va fer. No va abandonar mai els ideals a què havia consagrat la seva vida, va assumir enormes sacrificis vitals i ho va fer des d'una total generositat. Gairebé tres dècades a la presó no li van fer perdre la visió del país que volia. Així va esdevenir el president de la Sud-àfrica de la reconciliació, la reconstrucció i l'esperança».

Cayo Lara IZQUIERDA UNIDA «Va saber convertir els ideals en fets»

«Considero que Nelson Mandela va saber convertir els ideals en fets i va demostrar que es pot fer front a les injustícies i les desigualtats. Seguir-lo en aquesta convicció és avui més necessari que mai. No n'hi va haver prou amb 27 anys de dura presó per doblegar la seva dignitat, la seva energia i les seves idees. Només així va poder posar fi a l'infame apartheid. Les persones compromeses segur que el recordaran sempre per no desviar-se del camí correcte, cosa que no passarà entre tantes llàgrimes de cocodril com les que s'estan veient aquests dies».

Joan Carles Gallego CCOO CATALUNYA «Hi ha veus d'elogi que són hipòcrites»

«Cal reconèixer tant el seu compromís com la perseverança i el patiment en la lluita per uns ideals nobles i justos i el seu paper en la fi de l'apartheid i la reconciliació. També s'ha de reconèixer la seva renúncia al poder. Però amb tantes lloances no poden quedar en segon terme les contradiccions socials i polítiques en les quals va desenvolupar el seu compromís col·lectiu. Sona hipòcrita sentir alguns elogis de determinades boques, les mateixes que avui, sense gens de rubor, abanderen les retallades de drets laborals i socials».

Teresa Crespo PRESIDENTA D'ECAS «És un líder que ha permès una vida més justa»

«Mandela, amb la seva lluita i la seva tenacitat, va evidenciar un gran error comès per una minoria del seu país. Com Martin Luther King, tenia el somni d'acabar amb el racisme i tots dos van fer passos de gegant cap a la igualtat i la dignitat humana amb armes poderoses: pacifisme, perseverança, comprensió i perdó. Sud-àfrica plora la mort d'una persona estimada, que li ha fet de pare, protector i model, un líder que li ha permès una vida amb més justícia, llibertat i democràcia. Ara s'ha de mantenir el compromís amb la seva lluita».

Josep Maria Gatell ESPECIALISTA EN SIDA  «Es va refer i va parlar gairebé 90 minuts»

Josep Maria Gatell va ser codirector del congrés mundial sobre la sida celebrat a Barcelona el 2002 i que va ser clausurat per Nelson Mandela i Bill Clinton. «Ells van decidir venir, es van buscar l'hotel i van portar el seu personal de seguretat. Ens va semblar perfecte. Tots dos havien descuidat una mica la sida als seus països mentre governaven i s'hi van bolcar després de manera molt eficaç. Mandela va arribar esgotat, però es va refer al sortir davant el públic i va parlar gairebé 90 minuts, improvisant, i Clinton tot just va tenir 15 minuts».

Josep Lluís Vilaseca COOB-92 «L'acompanyava quan va visitar Montjuïc el 91»

«Vaig tenir l'oportunitat d'acompanyar Mandela en la seva visita a Barcelona el 1991. Recordo que les cames no li responien i li va costar baixar fins a la gespa de l'Estadi Olímpic de Montjuïc, però ell no es queixava. ‘Meravellós', anava dient a mesura que li explicàvem les coses. No parlava gaire, però tot el que deia era molt sensat i un tenia la sensació d'estar al costat d'un home d'una categoria immensa. Va creure sempre en l'esport com una eina d'unió i va contribuir al retorn de Sud-àfrica al moviment olímpic».

Jordi Roglà CÀRITAS DE BCN «Ens sentim pròxims als seus principis»

«La setmana passada vam inaugurar un nou projecte d'ocupació per millorar les possibilitats de trobar feina de les persones que atenem a Càritas. La responsable del projecte va descriure aquell moment tan especial dient: ‘Ho hem fet perquè no sabíem que era impossible'. Amb la mort de Nelson Mandela, aquestes paraules prenen encara més força al veure com aquest líder va viure fins a les últimes conseqüències aquesta fita. I des de Càritas, ens sentim profundament pròxims als principis que van inspirar els seus actes».

Tom Wolfe PERIODISTA I ESCRIPTOR «Un símbol que va molt més enllà de Sud-àfrica»

«Mandela és, en la meva opinió, un símbol que va molt més enllà de la llibertat de Sud-àfrica. És la punta de llança d'una realitat en què vivim avui. N'és un exemple clàssic Obama. Si fa uns anys algú ens hagués dit que el president dels Estats Units seria un home de color, immediatament l'hauríem considerat un boig i, en canvi, els ciutadans dels Estats Units l'han votat no només una vegada sinó dues. A Europa, crec, no ha arribat mai al poder algú que no pertanyi al grup predominant en la societat».

Alfredo P. Rubalcaba SECR. GRAL. PSOE «No va elegir l'opció més fàcil, sí l'encertada»

«Com era d'esperar, el repertori d'elogis a Mandela s'ha esgotat. D'entre tot el que s'ha dit, jo subratllaria la lucidesa amb la qual va entendre que el futur de Sud-àfrica depenia del fet que ell i tots els que havien patit l'apartheid conjuressin qualsevol desig de venjança. Si va ser heroica la seva actitud tants anys a la presó, encara ho va ser més quan, al capdavant del país, es va entossudir en la via de la reconciliació. No era l'opció més fàcil, però la història va confirmar que era l'encertada».

Maria Assumpció Vilà SÍNDICA DE BCN «Era un home just que mai va perdre el somriure»

«El món ha perdut una figura impressionant i irrepetible, un referent de la justícia social i la pau. Mandela era un ésser humà únic, que va convertir la seva vida en un crit per la dignitat de les persones. Va posar fi a l'apartheid i va ser un pioner contra l'estigmatització de la sida. Milions de persones van recuperar la llibertat gràcies a la seva lluita. Era íntegre, solidari, dialogant i conciliador. Un home just que no va perdre mai el somriure, ni tan sols durant el seu llarg i dur captiveri».

Marc Márquez PILOT DE MOTOS «És un exemple de perseverança i determinació»

«He llegit aquests dies sobre la personalitat de Nelson Mandela perquè la seva lluita, la seva determinació i, sobretot, la seva decisió de no rendir-se mai –ni tan sols quan va passar tants anys a la presó– hauria de ser un exemple per a tots els joves. Un exemple de perseverança i de saber que allò que defensem ho hem de defensar amb l'ànima i amb totes les nostres forces. A partir del moment en què comenci les vacances, de debò que veuré Invictus perquè sé que m'encantarà. Serà una bona manera d'acostar-me a aquest gran home».

Núria de Gispert PRES. DEL PARLAMENT «Testimonia la força invencible dels ideals»

«Nelson Mandela té un lloc en la història, i en els nostres cors, perquè la seva vida testimonia la força invencible dels ideals i ratifica que unes reixes no poden mai fer captiu un esperit lliure. Amb el seu lideratge bondadós i íntegre i una immensa auctoritas forjada durant anys de resistència contra l'opressió, Mandela va vèncer l'apartheid, sense caure en el ressentiment, la revenja ni la imposició política, sinó convertint-se en un apòstol de l'esperança, de la reconciliació i de la pau a Sud-àfrica i a tot el món».

Salvador Alemany PRESIDENT CAREC «La seva figura ha estat inspiradora i reveladora»

«La seva figura ha estat inspiradora i reveladora, no només per al seu país sinó per a tota la humanitat. La seva actitud radicalment resilient, de qui cau i es torna a aixecar; el respecte permanent per l'altre, encara que algú pogués pensar que era l'enemic; una voluntat irreductible d'acord des de la diferència; un home de pont i de diàleg, però també un home d'acció: amb un temps per pensar i un temps per decidir. Un home gran que recordarem al costat d'homes grans com Gandhi, Luther King o Kennedy». 

Gerard Quintana MÚSIC «Va combatre el seu enemic abraçant-lo»

«El mateix ésser capaç de recollir grans elogis per part de les veus més prestigioses va ser considerat un terrorista, condemnat a cadena perpètua. Va estar 27 anys a la presó. Tenia clar que les lleis injustes no s'han de complir sinó combatre-les. Va donar exemple al món des de la presó i, un cop lliure, abraçant el seu enemic, desarmant-lo amb la pau dels justos. Tant de bo el Govern espanyol entengués el sentit de la història més enllà del resultat d'un Mundial de futbol i alliberés Otegi per no repetir errors sinó encerts».

Joaquim Gay de Montellà FOMENT «Va demostrar que canviar el món és possible»

«La seva lluita demostra que és possible canviar el món, que el valor no està en la força sinó en el coratge dels ideals i que la justícia s'ha de buscar i imposar perquè no ve donada. L'exemple de Mandela serà d'inspiració per a aquells que vulguin transformar el poder que sotmet pel de la llibertat i la igualtat. Sense venjances, amb molta generositat i humilitat. Si a més d'elogiar-lo fóssim capaços d'imitar-lo en la nostra vida quotidiana i entorn més immediat, voldrà dir que ell ha guanyat i ha transcendit a la seva pròpia causa».

Roser Bach MAGISTRADA  «És el comiat d'un dels grans líders»

«Penso que la mort de Mandela és el comiat d'un dels grans líders del segle XX. Però malgrat l'adéu a l'home, ens queda el seu llegat, la seva lluita victoriosa contra l'apartheid i les desigualtats, per canviar el pensament de milions de persones, i per la llibertat. I també m'agradaria destacar la idea de la necessitat d'autèntica reconciliació, de reconciliació sense venjança. Idees que va expressar quan va dir que ‘ser lliure no és només desfer-se de les pròpies cadenes sinó viure d'una manera que respecti i millori la llibertat dels altres'». 

Pere Navarro LÍDER DEL PSC «S'ha convertit en el capità de les nostres ànimes»

«Nelson Mandela mai es va deixar morir per les idees, al contrari, va invertir la tornada de Brassens i va viure pels ideals. Abans de ser condemnat a cadena perpètua, Mandela descrivia l'ideal pel qual esperava viure i anhelava veure realitzat: una societat democràtica justa i lliure on totes les persones puguin viure juntes en harmonia i en igualtat d'oportunitats. Les seves conviccions ens inspiren encara avui, com a ell inspirava el poema de William Ernest Henley. Madiba s'ha convertit en el capità de les nostres ànimes».

Gené Gordó SUBDIR. ENSENYAMENT «Mandela ha sabut arribar a tothom»

«Mandela ha sabut arribar a tothom, vinguem d'on vinguem i siguem com siguem. La seva figura emergeix com un referent educatiu, com l'exemple d'algú que ha sabut mantenir la sobirania del seu propi destí i forjar de manera pacífica una identitat nacional. El missatge és clar: a la pau només s'hi arriba des de la justícia i el perdó. S'ha d'avançar cap a una justícia reparadora que defensi la víctima però que també repesqui la humanitat de l'agressor. Però al mateix temps s'ha de practicar el perdó, donant una oportunitat a l'altre».

Notícies relacionades

Dídac Ramírez RECTOR UB «L'educació, el motor per canviar el seu país»

Graça Machel, l'última esposa de Nelson Mandela, va ser investida honoris causa per la UB el 2008. La vinculació d'aquesta universitat amb el polític sud-africà era especial, com també ho ha estat la seva pèrdua. «L'educació és l'arma més poderosa per canviar el món». Aquesta frase constitueix el millor resum de la seva vida. Mandela va fer de l'educació l'essència del seu pensament i les seves accions, el motor per canviar el seu país. Va ser un exemple de fermesa en les conviccions i defensor incansable de la igualtat. Una figura incommensurable».