DESAVENIENCIA A LA CIMERA DE VÍLNIUS

La UE no aconsegueix integrar Ucraïna en l'Acord d'Associació

El Govern de Kíev considera insuficient la compensació econòmica europea

Una jove europeista passa ahir davant un cordó policial a Kíev.

Una jove europeista passa ahir davant un cordó policial a Kíev. / AFP / SERGUEI SUPINSKY

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
KÍEV

El president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, persisteix en la seva negativa de firmar l'Acord d'Associació negociat amb la Unió Europea, cosa que va suposar una ensopegada en la cimera de la UE i els països de l'Associació Oriental que va concloure ahir a Vílnius, Lituània. La decisió de Ianukóvitx, aliat de Rússia, ha generat protestes dels europeistes ucraïnesos, per un costat, i manifestacions de prorussos que recolzen el president, per l'altre.

El president ucraïnès va considerar insuficient la proposta de la UE i la va qualificar d'«humiliant», al considerar que arrossegaria el país a una debacle econòmica. No obstant, va dir que tenia la intenció de firmar l'Acord en un «futur pròxim». «A causa de les noves circumstàncies econòmiques i comercials, Ucraïna s'ha de preparar per a les seqüeles negatives del període inicial [de l'acord] que, sens dubte, sentiran les capes més desafavorides d'ucraïnesos», va dir Ianukóvitx.

MERCAT RUS / El Govern de Kíev considera que el pacte econòmic suposa adaptar la seva indústria i producció al nou mercat, cosa que té un cost molt elevat que no quedaria compensat amb l'aportació de la UE. A més suposaria un alt cost en diners i feina la reducció del mercat rus.

Notícies relacionades

Els partidaris ucraïnesos de la integració a la UE van formar ahir una cadena humana per simbolitzar els seus llaços amb Europa. «Desenes de milers de persones s'han donat la mà a cada poble entre la localitat de  Kíev i la frontera occidental (la que uneix Ucraïna amb Polònia, membre de la UE)», va explicar un dels organitzadors. Els antieuropeistes, pel seu costat, es van concentrar a la capital, a escassos metres dels favorables a la UE. Les dues manifestacions reflecteixen la divisió lingüística i cultural que hi ha en aquesta exrepública soviètica. La majoria de la població de l'oest és europeista. A l'est predominen la llengua i la cultura russes.

Després de lamentar la decisió de Ianukóvitx, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, va dir que «la porta continua oberta» i va dir que confia que «tard o d'hora» Ucraïna acabi firmant.