PROTESTES A KÍEV

L'oposició ucraïnesa exigeix l'alliberament de Timoixenko i l'associació amb la Unió Europea

L'exprimera ministra manté una vaga de fam contra la renúncia del Govern a firmar l'acord amb els Vint-i-vuit

Manifestants ucraïnesos participen en la protesta contra el Govern de Ianukóvitx, aquest dilluns a Kíev.

Manifestants ucraïnesos participen en la protesta contra el Govern de Ianukóvitx, aquest dilluns a Kíev. / SERGUEI DOLJENKO (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'oposició ucraïnesa ha exigit aquest dimarts l'alliberament de l'empresonada exprimera ministra Iúlia Timoixenko, que es va declarar ahir a la nit en vaga de fam, i la signatura d'un Acord d'Associació amb la Unió Europea (UE).

Batkívsxina, partit encapçalat des de la presó per Timoixenko, exigeix a les autoritats en un comunicat que "posin fi a l'abús i al complet aïllament de Timoixenko, i la posin en llibertat". A més, crida el president del país, Víktor Ianukóvitx, "a complir amb l'exigència" del seu líder i de milions d'ucraïnesos per firmar l'Acord d'Associació de la UE.

Timoixenko, que compleix una condemna de set anys de presó per abús de poder, es va declarar ahir en vaga de fam "en protesta contra el cínic comportament del Govern i per exigir la firma de l'Acord d'Associació amb la UE a Vílnius" durant la cimera de l'Associació Oriental.

"Nosaltres sabem perfectament que Timoixenko és valenta i què està disposada a fer pel futur d'Ucraïna. Però també som conscients que el seu organisme està debilitat per la llarga malaltia i el pseudotractament recomanat pel sistema sanitari", assenyala el comunicat, que afegeix: "Ara parlem d'una amenaça real a la vida de Iúlia Timoixenko".

Antiavalots

L'oposició continua avui per tercer dia consecutiu el míting indefinit que va començar aquest diumenge a la plaça d'Europa de Kíev en protesta per la decisió del Govern de renunciar a la firma de l'associació amb els Vint-i-vuit. Ahir a la nit, efectius antiavalots van fer servir gasos lacrimògens contra un grup de manifestants que van atacar un microbús dels serveis de seguretat.

L'acció va ser reivindicada pel líder del partit nacionalista Sovoboda (Llibertat), Oleg Tiagnibok, que va denunciar que des d'aquest vehicle, que estava aparcat al costat de la plaça d'Europa, es feien escoltes il·legals.

Cimera a Vílnius

Notícies relacionades

La líder opositora va encoratjar ahir a la nit els manifestants a no deixar de protestar i "a esborrar de la capa de la terra Ianukóvitx" si no signa l'acord amb la UE en la cimera que s'inaugurarà aquest dijous a Vílnius (Lituània).

El ministre d'Afers Estrangers, Leonid Kozhar, va declarar la vigília que Ianukóvitx té previst anar a la reunió que acollirà la capital lituana, malgrat que no firmarà en aquesta cita l'Acord d'Associació amb la Unió Europea.