Multitudinària manifestació a Ucraïna a favor d'un acord amb la UE

Més de 100.000 persones protesten a Kíev contra la decisió del Govern de primar les relacions econòmiques amb Rússia

La manifestació de Kíev.

La manifestació de Kíev. / IAROSLAVL DEBELYI (AFP)

3
Es llegeix en minuts

Inestabilitat Ucraïna i protestes. Desenes de milers persones han omplert aquest diumenge el centre de Kíev per protestar contra la decisió del Govern ucraïnès de renunciar a la firma de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, en una de les manifestacions més grans a la capital d'Ucraïna dels últims deu anys. Segons els organitzadors de la protesta, a la plaça d'Europa on es va celebrar el míting hi van anar més de 100.000 manifestants, mentre que la policia va xifrar en cinc vegades menys els participants en la convocatòria de l'oposició.

L'oposició acusa Ianukóvitx i al seu Govern de torpedinar els processos de integració amb la UE i trair els interessos nacionals. Aquest dijous, el Govern ucraïnès va anunciar la suspensió dels preparatius per a l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, la firma del qual estava prevista a la cimera de l'Associació Oriental que se celebrarà a Vílnius a finals de la pròxima setmana. La mesura va ser justificada per la necessitat de desenvolupar les relacions econòmiques amb Rússia i la postsoviètica Comunitat d'Estats Independents. "La decisió (...) va ser difícil, però l'única possible en la situació econòmica creada a Ucraïna. Aquesta decisió està dictada exclusivament per motius econòmics", va dir el primer ministre ucraïnès, Nikolai Azàrov.

Timoixenko i l'oposició

Des de l'hospital on es troba reclosa, l'exprimera ministra i líder opositora Iulia Timoixenko va fer una crida a obligar el president ucraïnès, Víktor Ianukóvitx, a firmar l'Acord d'Associació amb la UE el pròxim dia 29 en la cimera de l'Associació Oriental a Vílnius. "Avui tenim una tasca clara: obligar Ianukóvitx a revocar la seva humiliant decisió i a firmar l'Acord precisament el 29 novembre a Vílnius", va insistir Timoixenko en la seva crida, publicada a la pàgina web de Batkivschina, el seu partit. Timoixenko, que compleix una pena de set anys de presó per "abús de poder", va afirmar que l'Acord d'Associació és molt més que un acord i va afegir: "És el nostre full de ruta cap a una vida normal, és el nostre salt quàntic del profund salvatgisme de la dictadura a la civilització del futur".

Des de la tribuna, el cap del grup parlamentari de Batkivsxina, Arseni Yatseniuk, va demanar la dimissió del Govern i va advertir que l'oposició muntarà piquets permanents davant la seu de l'Executiu per exigir la firma de l'Acord d'Associació amb la UE.

El campió mundial de boxa de pesos pesants en la versió WBC i líder del partit opositor UDAR, Vitali Klitschkó, no va poder arribar a temps a la manifestació perquè els dos aeroports de Kíev van denegar el permís d'aterratge a l'avió en què tornava a la capital ucraïnesa.

Mobilització permanent

El míting va aprovar una resolució per donar caràcter indefinit a les protestes, com va passar el 2004 durant la Revolució Taronja, quan una campanya pacífica contra el frau en les eleccions presidencials va acabar amb la repetició dels comicis.

A més, els manifestants van demanar la celebració d'una sessió extraordinària del Parlament per aprovar totes les lleis necessàries per a la integració europea, inclosa la que permeti a Timoixenko viatjar a l'exterior per tractar-se de l'hèrnia discal que l'afecta. En cas que no es compleixi aquesta exigència, l'oposició exigirà la dissolució del Parlament i la celebració d'eleccions anticipades.

Incidents aïllats

El Ministeri de l'Interior va disposar un imponent dispositiu de seguretat, ja que també es va celebrar a Kíev un míting dels partidaris del Govern, molt menys multitudinari que el de l'oposició. Encara que la jornada va transcórrer en un clima de calma, al vespre es van produir alguns incidents aïllats que no van tenir conseqüències, com el que va tenir lloc davant la seu del Govern, on un desconegut va llançar una bomba de fum contra efectius de la policia antiavalots.

La posició de la UE

Notícies relacionades

Després de l'anunci de Kíev, el comissari europeu de Política de Veïnatge, Stefan Füle, va lamentar la decisió de les autoritats ucraïneses i va considerar que la suspensió dels preparatius per a la firma de l'Acord d'Associació obligarà a endarrerir "moltes de les noves oportunitats per al país i els seus ciutadans". No obstant, Füle va declarar que la Unió Europea "manté la porta oberta" a un futur Acord d'Associació amb Ucraïna.

La renúncia a la firma de l'Acord d'Associació amb la UE ha desencadenat una onada de protestes a les ciutats més importants del país, incloses les orientals prorusses com Donetsk i Khàrkiv, on Ianukóvitx té el seu graner electoral.