Una unitat militar secreta britànica va matar persones desarmades durant el conflicte d'Irlanda del Nord

Exsoldats admeten a la BBC que patrullaven vestits de paisà i tenien la missió de "caçar" sospitosos de pertànyer a l'IRA

Un cotxe crema mentre els agents antiavalots observen l’escena al barri d’Ardoyne, a Belfast.

Un cotxe crema mentre els agents antiavalots observen l’escena al barri d’Ardoyne, a Belfast. / AP / PETER MORRISON

1
Es llegeix en minuts

Durant el conflicte d'Irlanda del Nord, una unitat militar britànica secreta va matar persones desarmades sospitoses de pertànyer a l'IRA, d'acord amb un programa de la BBC que es va emetre aquest dijous. Aquesta "força de reacció militar" (MRF, per la seva denominació en anglès) constava de 40 membres seleccionats entre l'Exèrcit britànic i va estar actiu durant 18 mesos abans de ser desmantellat el 1973, segons ha descobert el programa 'Panorama', que va entrevistar set dels seus antics membres.

"La nostra missió era perseguir els membres de l'IRA (Exèrcit Republicà Irlandès) i matar-los quan els trobéssim", va admetre un d'ells a la BBC. El Ministeri de Defensa britànic va dir a l'agència France Presse que era "responsabilitat de la Policia d'Irlanda del Nord investigar si hi ha sospites de conducta criminal" i va afegir que "cooperarà totalment amb ella si ho sol·licita".

Aquesta revelació de la BBC s'ha produït després de la polèmica proposta del fiscal general d'Irlanda del Nord de paralitzar els processos judicials per delictes comesos abans dels acords de pau del 1998, que van posar fi als "problemes".

Contra "assassins de nens"

Notícies relacionades

El reportatge de 'Panorama' va informar que soldats vestits de paisà de l'MRF patrullaven durant les 24 hores del dia per l'oest de Belfast, feu de l'IRA amb vehicles sense identificació. "Vam caçar assassins de nens sense pietat, terroristes, persones que et poden matar sense pensar", va dir un exmembre. Les empremtes d'aquestes operacions encobertes van ser destruïdes. Però els seus antics membres van admetre a la BBC que a vegades van violar la 'targeta groga', on es descriuen les condicions en què un soldat pot obrir foc. També van admetre que "ocasionalment" van disparar sense la certesa que el seu objectiu estava armat. 'Panorama' ha identificat 10 civils desarmats morts, segons testimonis de la MRF.

La violència entre comunitats a la província britànica va causar 3.500 morts en 30 anys. Els acords de pau firmats el 1998 van conduir a un repartiment de poder entre protestants i catòlics, tot i que encara es registren accions violentes de manera esporàdica.