DECISIÓ PROVISIONAL

Ucraïna responsabilitza l'FMI de la seva renúncia a l'associació amb la Unió Europea

Kíev ha suspès els preparatius per a la firma de l'acord amb els Vint-i-vuit, inicialment prevista per a la setmana que ve

Diputats opositors esgrimeixen una bandera europea davant d’Azàrov (dreta) i els seus ministres a la Rada, aquest divendres a Kíev.

Diputats opositors esgrimeixen una bandera europea davant d’Azàrov (dreta) i els seus ministres a la Rada, aquest divendres a Kíev. / SERGUEI SUPINSKI (AFP)

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre d'Ucraïna, Nikolai Azàrov, ha assenyalat aquest divendres la política del Fons Monetari Internacional (FMI) com "la gota que fa vessar el got" que ha inclinat Kíev a renunciar de moment a la firma de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea.

"L'última gota ha sigut la postura de l'FMI, exposada en una carta el 20 de novembre", ha apuntat Azàrov en la seva intervenció davant la Rada Suprema (Parlament) per explicar als diputats les raons que van portar el seu Govern a suspendre, una setmana abans de la firma, l'Acord d'Associació amb els Vint-i-vuit.

El primer ministre ha criticat les dures exigències de l'FMI per refinançar els crèdits concedits a Ucraïna el 2008 i el 2010: "Increment de les tarifes de gas i calefacció per a la població en un 40%, congelació dels salaris, notòria retallada de la despesa pública, retallada de les subvencions energètiques".

"L'FMI ens ha posat condicions per atorgar-nos un crèdit equivalent a la quantitat que necessitem per pagar precisament el nostre deute amb el mateix FMI", ha lamentat Azàrov, segons mitjans locals.

Al mateix temps, el cap del Govern ucraïnès ha recordat que Brussel·les no ha respost sobre com Ucraïna pot compensar la pèrdua dels mercats de la Unió Duanera formada per RússiaBielorússia Kazakhstan que suposaria l'associació amb la UE.

"És del tot obvi que la primera qüestió per al Govern és la normalització de les relacions amb la Federació de Rússia i la resolució de tots els plets" amb aquest país, ha asseverat Azàrov enmig dels xiulets i les protestes de tots els partits de l'oposició.

Intercanvi amb Rússia

El primer ministre ha advertit que la dràstica reducció que ha patit en els últims mesos l'intercanvi comercial amb Rússia, motivada, segons alguns experts, per la imminent firma de l'Acord d'Associació, és una seriosa amenaça per a l'economia ucraïnesa.

Azàrov ha recordat que, recentment, l'agència de qualificació de riscos Fitch va rebaixar la nota d'Ucraïna a partir de l'empitjorament de les relacions econòmiques i comercials russo-ucraïneses.

Integració amb la UE

"Parar la firma de l'acord d'associació és difícil, però és l'única sortida possible en la situació econòmica actual", ha insistit Azàrov, que ha afegit que la decisió es basa en "causes exclusivament econòmiques i no canvia gens l'estratègia del desenvolupament d'Ucraïna", orientada cap a la integració amb la Unió Europea.

El Govern ucraïnès va decidir ahir de manera unilateral suspendre els preparatius per a la firma de l'acord d'associació prevista per a la cimera de l'Associació Oriental els dies 28 i 29 de novembre a Vílnius (Lituània).

Negociar a tres bandes

Ucraïna aposta per l'inici de noves negociacions a tres bandes entre Kíev, Moscou i Brussel·les per llimar les asprors "i avançar per un camí que no suposi pèrdues catastròfiques per a l'economia d'Ucraïna", ha reiterat avui el primer ministre.

Notícies relacionades

"Els nostres socis [russos] estan preocupats per la possible entrada a través d'Ucraïna [en el seu mercat] de productes europeus sense gravàmens duaners. Per això s'ha proposat celebrar negociacions a tres bandes per regular aquestes qüestions", ha precisat.

L'oposició en bloc ha intentat impedir la intervenció d'Azàrov a la Rada, amb crits de protesta, i també llançant papers i diaris a la tribuna ocupada per membres del Govern.