pugna en el si del partit republicà

Els radicals del Tea Party reben el càstig de les urnes als EUA

Els candidats ultraconservadors perden els comicis a Virgínia i Alabama

El moderat Chris Christie guanya punts com a presidenciable dels republicans

Simpatitzants del Tea Party esperen, dimarts, els resultats de les eleccions a Virgínia.

Simpatitzants del Tea Party esperen, dimarts, els resultats de les eleccions a Virgínia. / REUTERS / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA
WASHINGTON

Si el Partit Republicà volia respostes a l'encès debat que s'entaula al seu si sobre el rumb, la identitat i l'estratègia que hauria d'adoptar de cara a les eleccions legislatives del 2014 i les presidencials del 2016, dimarts passat en va poder trobar algunes. Els votants de tres estats van apostar pel pragmatisme i la voluntat de pacte davant les rigideses ideològiques encarnades pels sectors més puristes de la formació. Dos dels candidats del Tea Party es van estavellar a Virgínia i Alabama, mentre que el moderat Chris Christie va arrasar a Nova Jersey, cosa que demostra que els conservadors també poden competir en estats de tradició progressista.

La baralla interna s'intensifica des del tancament parcial del Govern, provocat per la inflexibilitat de la branca més conservadora del partit, un episodi que ha enfonsat els republicans en les enquestes. La desfeta ha fet que la comunitat empresarial s'estigui mobilitzant per recolzar els candidats centristes amb la vista posada en el 2014 o que es constitueixin nous grups d'acció política com Main Street Advocacy, disposats a combatre el Tea Party a cop de talonari.

TÀCTIQUES I ESTRATÈGIES / «Aquesta competició no versa tant sobre la ideologia o la política -no hi ha diferències, per exemple, respecte al rebuig a la reforma sanitària del president Obama— sinó sobre l'enfrontament entre puresa i pragmatisme, sobre les tàctiques i l'estratègia», escrivia ahir a The Washington Post Dan Baltz.

I dimarts va ser un dia nefast per als puristes. El moderat Chris Christie va revalidar el seu càrrec de governador a Nova Jersey amb 22 punts d'avantatge al seu rival demòcrata, un cop d'autoritat cridat a llançar la seva possible candidatura a les presidencials. I no només ho va fer pel seu carisma, sinó per la voluntat demostrada en els últims quatre anys per pactar amb els seus adversaris, que controlen les dues cambres del Parlament. Christie va obtenir el 57% del vot femení, el 51% de l'hispà i el 21% del negre, sectors de població que tendeixen a votar majoritàriament demòcrata.

Notícies relacionades

A Virgínia, en canvi, l'home del Tea Party, l'ultraconservador Ken Cuccinelli, es va quedar a les portes del càrrec de governador al perdre per dos punts davant el demòcrata Terry McAuliffe, un íntim amic dels Clinton i expresident del partit. Des de l'entorn de Cuccinelli, que va voler convertir la seva campanya en un referèndum sobre la reforma sanitària d'Obama, es retreia ahir al partit el tebi suport que li va oferir durant la campanya.

El Tea Party també va sucumbir a les primàries d'Alabama per reemplaçar un congressista republicà que es retira. Va guanyar l'aposta moderada dels empresaris.