RESULTATS D'UNA INVESTIGACIÓ FORENSE

Arafat va ser enverinat amb poloni radioactiu

Un informe elaborat per científics suïssos confirma que el líder palestí va ser assassinat

Iàssir Arafat saluda simpatitzants l’octubre del 2003 a Ramal·la.

Iàssir Arafat saluda simpatitzants l’octubre del 2003 a Ramal·la. / MAGNUS JOHANSSON (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Les anàlisis realitzades per un institut suís han confirmat que l'històric líder palestí, Iàssir  va ser enverinat amb poloni, ha informat aquest dimecres la cadena de televisió qatariana Al-Jazira, que va tenir accés a aquests documents.

Els científics de l'Institut de Radiofísica de l'Hospital Universitari de Lausana van trobar nivells de poloni-210 radioactiu 18 vegades superiors als normals en les mostres preses al cadàver d'

Els experts estan seguros en un 83% que el líder palestí, fallecido als 75 anys, fue enverinat i consideren "de forma moderada" que el poloni fue la causa de la seva mort.

Document extens

Segons l'informe de 108 pàgines, es van trobar alts nivells de poloni a les costelles i la pelvis d', així com a la terra sobre la qual es va col·locar el seu cos sense vida.

Científics de Suïssa, França i Rússia van obtenir aquestes mostres el novembre passat després de l'exhumació de les restes d', que reposaven al mausoleu de la ciutat palestina de Ramal·la.

Resultats conclusius

L'expert britànic en Medicina Forense, Dave Barclay, ha declarat a Al-Jazira que amb aquests resultats està "completament convençut" que  va ser assassinat i ha assenyalat que encara es desconeix qui hi ha al darrere del que va passar.

"Això respon a totes les nostres preguntes", ha afirmat la viuda del líder palestí, Suha , que va rebre una còpia de l'informe i que va ser la que va denunciar el possible assassinat del seu marit a un tribunal de la ciutat francesa de Nanterre el juliol del 2012.

Investigacions prèvies

Notícies relacionades

La viuda va presentar aquesta denúncia després que l'Institut de Radiació Física de Lausana descobrís restes de poloni-210 en alguna roba i estris més privats del líder palestí.

, fundador de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina i guardonat amb el premi Nobel de la pau el 1994, va morir en un hospital militar, a prop de París, l'11 de novembre del 2004, després de diverses setmanes d'agonia a Ramal·la, on feia gairebé tres anys que estava assetjat per Israel.