Procés contra el líder dels Germans Musulmans

«¡Sóc el president d'Egipte!», diu Mursi desafiant el tribunal

El dirigent islamista insta a jutjar «els líders del cop d'Estat militar»

El deposat mandatari es rebel·la en el judici per instigar la mort d'opositors

L’enderrocat Mohammad Mursi, ahir a la sala del tribunal del Caire.

L’enderrocat Mohammad Mursi, ahir a la sala del tribunal del Caire. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts
ANA ALBA
JERUSALEM

El deposat president egipci Mohammad Mursi va entrar ahir a la sala on es va celebrar la primera sessió del seu judici, a l'Acadèmia de Policia del Caire, amb aspecte serè i actitud tranquil·la, entre aplaudiments i crits de «¡fora el règim militar!» proferits per dirigents dels Germans Musulmans als quals es jutja en el mateix procés.

Mursi, amb americana blau marí i de qui es veia la cara per primera vegada des que va ser arrestat pels militars el 3 de juliol passat, quan van portar a terme el cop d'Estat, va aparèixer a l'espai delimitat amb barrots i una reixa, a manera de gàbia, on se situa els acusats i on ha comparegut en anteriors ocasions l'expresident Hosni Mubàrak, enderrocat el febrer del 2011. La resta de processats presents -set estan en parador desconegut-, que vestien l'uniforme blanc obligatori per als acusats que Mursi va rebutjar posar-se, es van girar d'esquena al tribunal i van corejar la paraula «¡il·legal!» unes quantes vegades.

Amb mig somriure als llavis i to desafiador, va interrompre el jutge quan li va preguntar el seu nom: «Sóc el doctor Mohammad Mursi, el president de la República. Sóc el president legítim d'Egipte. Vostès no tenen dret a obrir un judici sobre qüestions presidencials», va dir.

Mursi, a qui s'imputa la mort d'almenys 10 manifestants en una protesta davant el Palau Presidencial d'Ittihadiya el 5 de desembre del 2012, va qualificar el tribunal d'«il·legal» i el va instar a «jutjar els líders del cop d'Estat militar» per «traïció i crims».

Els crits i l'aldarull d'una part dels presents a la sala -on es va permetre entrar a la premsa però sense càmeres ni telèfons mòbils, encara que un cop acabada la sessió, la televisió egípcia va emetre unes imatges de l'arribada de Mursi- van provocar la suspensió de la compareixença en dues ocasions. També les constants interrupcions de Mursi van col·laborar decisivament en les suspensions. Finalment, el jutge va decidir ajornar el judici fins al 8 de gener per permetre que els lletrats de l'acusació i la defensa puguin revisar un sumari que consta de més de 7.000 folis.

PRESÓ A ALEXANDRIA / L'exmandatari, que podria ser condemnat a pena de mort si el tribunal el considera culpable, va ser traslladat en helicòpter a la presó de Burg al-Arab, equipada amb estrictes mesures de seguretat i situada a la zona desèrtica d'Al-Garbiniyat, a l'oest d'Alexandria. La resta dels processats, entre ells el vicepresident del Partit Llibertat i Justícia (PLJ) -braç polític dels Germans Musulmans- Esam al-Arian i el membre de la seva Executiva, Mohammad Beltagui, que ahir van negar tots els càrrecs que els imputen, estan ingressats a la presó cairota de Tora.

Mursi, a qui les autoritats egípcies han mantingut en un lloc secret fins ahir i sobre qui pesen altres càrrecs els judicis dels quals encara no han estat fixats, com ara conspirar amb el grup islamista palestí Hamàs, atacar les forces de seguretat i insultar el poder judicial, va arribar a l'Acadèmia de Policia en helicòpter a primera hora del matí.

Ja llavors desenes de persones s'amuntegaven als voltants del recinte policial. Segons la televisió egípcia, diversos manifestants islamistes van agredir i van expulsar periodistes apostats a l'entrada de l'Acadèmia de la Policia.

Les protestes dels partidaris de Mursi es van multiplicar en diferents ciutats i en moltes ocasions van acabar en disturbis i enfrontaments entre manifestants i la policia, que va dispersar les concentracions amb gasos lacrimògens. En la protesta d'Alexandria les forces de seguretat van arrestar un nombre indeterminat de persones.

Notícies relacionades

Els seguidors de l'exmandatari havien advertit que no reconeixerien l'autoritat del tribunal que jutja Mursi ni la legitimitat d'un procés que consideren «polític». Els advocats del president deposat havien anunciat que assistirien al judici tan sols «per observar el procediment». L'equip legal, format per uns 30 lletrats, es va queixar que a la meitat d'ells no se'ls va permetre entrar a la sala.

L'oenagé Amnistia Internacional (AI) va indicar ahir que el judici contra Mursi, l'únic cap d'Estat egipci que ha estat elegit democràticament, és «un test» per avaluar la voluntat de les autoritats interines egípcies de respectar els drets humans. «Si Mursi no té dret a un judici just, llavors ens podrem preguntar si hi ha motius amagats darrere d'aquest procés».