TENSIÓ A EGIPTE

Suspès el judici a Mursi per negar-se a vestir l'uniforme d'acusat

El deposat president egipci ha de respondre per la seva implicació en la mort de manifestants

La policia i l'Exèrcit han blindat la zona davant les protestes massives convocades pels seguidors de l'enderrocat mandatari islamista

Policies antiavalots vigilen l’entrada de l’Acadèmia de Policia, aquest dilluns al Caire.

Policies antiavalots vigilen l’entrada de l’Acadèmia de Policia, aquest dilluns al Caire. / KHALED ELFIQI (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El Tribunal Penal del Caire ha aixecat aquest dilluns la sessió del judici contra el deposat president egipci Mohammad Mursi perquè el processat s'ha negat a vestir l'uniforme d'acusat com li demanava el jutge i s'ha declarat el president legítim, ha informat la televisió estatal egípcia.

La primera sessió del judici, en què també estan processats 14 dirigents dels Germans Musulmans per la seva suposada implicació en la mort de manifestants el desembre passat, amb prou feines ha durat una hora. El tribunal ha decidit que es reprendrà quan Mursi decideixi posar-se aquest uniforme, de color blanc, sense donar més detalls.

La confraria ha explicat a la seva pàgina web que Mursi s'ha mostrat somrient durant la vista, s'ha negat a canviar de vestimenta [a Egipte, els acusats porten un uniforme blanc, i els ja condemnats van de blau] i ha insistit que és el president legítim d'Egipte.

Un altre dels processats, Mohammad Beltagui, membre de l'executiva de la Germandat, ha cridat a la sala: "Fora el règim militar". Se li han sumat la resta d'acusats, que també han fet amb la mà alçada el símbol de les protestes dels islamistes, segons la televisió qatariana Al-Jazira.

Incidents a l'exterior

El judici contra Mursi havia començat a l'Acadèmia de la Policia, als afores del Caire, mentre al carrer es registraven incidents entre els seus simpatitzants i la policia.

Mursi, que ha estat traslladat al lloc en helicòpter, està processat amb 14 dirigents dels Germans Musulmans per la seva suposada implicació en la mort de manifestants i en els incidents que hi va haver als voltants del palau presidencial d'Itihadiya el 5 de desembre del 2012.

L'òrgan encarregat de jutjar-los és el Tribunal Penal del Caire, presidit pel jutge Ahmed Sabri, i el procés s'ha desenvolupat a l'Acadèmia de la Policia per motius de seguretat.

Equip legal

El deposat president no reconeix l'autoritat del tribunal, per la qual cosa el seu equip legal assistia a aquesta primera sessió només com a observador, però no per defensar-lo. A set dels trenta membres d'aquest equip legal se'ls ha impedit l'accés a la sala, segons ha explicat un portaveu dels Germans Musulmans, Islam Taufiq.

Mentrestant, la policia ha llançat gasos lacrimògens contra els centenars de partidaris del deposat president congregats davant la seu del tribunal. Fonts de seguretat sobre el terreny han informat  que les forces de l'ordre han fet servir els gasos per dispersar els manifestants que impedien el pas a l'entrada de l'Acadèmia de la Policia.

Arribada en helicòpter

El trasllat dels acusats s'ha produït de diverses maneres. Mentre que Mursi era traslladat en helicòpter, els altres 14 inculpats, entre ells el vicepresident del Partit Llibertat i Justícia (PLJ) --braç polític de la Germandat--, Essam al-Arian, i el membre de la seva executiva Mohammad Beltagui, han arribat al tribunal en vehicles blindats i entre grans mesures de seguretat.

Les forces de l'ordre han tallat al trànsit la carretera que condueix des de la presó de Tora, on es trobaven presos aquests 14 dirigents islamistes, fins a l'Acadèmia de la Policia per evitar eventuals atacs.

Estrictes mesures de seguretat

Les mesures de seguretat són molt estrictes al voltant de l'Acadèmia de la Policia, on diversos centenars de simpatitzants de Mursi s'han congregat per expressar el seu rebuig al procés. Un total de 20.000 membres de la Policia i les Forces Armades s'han desplegat als voltants del tribunal, han indicat els mitjans oficials egipcis.

Les forces de seguretat s'han apostat a les carreteres que comuniquen amb la seu judicial, i han reforçat patrulles i punts de control al país, davant la temor por que les protestes convocades pels partidaris de Mursi derivin en nous disturbis.

Incidents a Itihadiya

Mursi i la resta de processats afronten càrrecs per la seva suposada implicació en la mort de manifestants i en els incidents que hi va haver als voltants del palau presidencial d'Itihadiya el 5 de desembre de l'any passat.

Notícies relacionades

Sobre Mursi pesen a més altres càrrecs, per als quals encara no s'han fixat els judicis, com els de conspirar amb el grup islamista palestí Hamàs, atacar les forces de seguretat i insultar el poder judicial.

Els Germans Musulmans van denunciar ahir en un comunicat que el judici és com si "la traïció jutgés l'honestedat" o "la dictadura la democràcia", i va demanar que segueixi la "lluita pacífica" contra l'Exèrcit egipci.