VIOLENTA TRANSICIÓ A EGIPTE

Milers d'egipcis surten al carrer per demanar la restitució del president Mursi

Un grup d'homes armats assassina un policia a Al-Arish, al nord del Sinaí

Una multitud d’islamistes criden a favor de Mursi, aquest divendres al Caire.

Una multitud d’islamistes criden a favor de Mursi, aquest divendres al Caire. / KHALED ELFIQI (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Milers de seguidors del deposat president islamista Mohammad Mursi s'han manifestat aquest divendres, després de l'oració del migdia, pels carrers del Caire exigint la seva restitució i cridant consignes contra el cap de l'Exèrcit egipci, el general Abdul Fatah al -Sisi, que va enderrocar Mursi el 3 de juliol i va nomenar un Govern provisional a Egipte.

Un manifestant ha resultat ferit per arma de foc quan participava en una marxa pro Mursi a Fayum, al sud de la capital, segons ha informat l'agència estatal de notícies Mena. Quatre persones més han resultat ferides després dels enfrontaments entre seguidors de Mursi i residents de la ciutat de Zagazig, al delta del Nil, segons la televisió oficial.

Centenars d'islamistes pro Mursi, al mateix temps, han sortit als carrers a Alexandria i a la província de Buhayra. Per un altre costat, homes armats han assassinat un policia a la població d'Al-Arish, al nord de la península del Sinaí, segons han informat a Reuters fonts mèdiques i de la seguretat.

Egipte afronta una intensificació de la insurgència islamista al Sinaí, a prop de la frontera amb Gaza Israel. Militants establerts al Sinaí han intensificat els seus atacs contra les forces de la policia i de l'Exèrcit des del mes de juliol passat.

Protestes pacífiques

La majoria de protestes ciutadanes de cada divendres s'han desenvolupat pacíficament, encara que el 6 d'octubre desenes de partidaris dels Germans Musulmans, la confraria de Mursi, van morir sota el foc de les forces de seguretat egípcies en un dels dies més sagnants des que els militars van deposar el president islamista.

Notícies relacionades

Aquestes morts es van produir després que el ministre de l'Interior, Mohammad Ibrahim --que va sobreviure a un intent d'assassinat al setembre-- ordenés a la policia actuar amb contundència davant qualsevol temptativa de desobeir la llei.

Egipte viu en un clima de violència inseguretat permanent des que el 14 d'agost les forces de seguretat van irrompre en dos campaments de partidaris de Mursi i van matar centenars de civils. El Govern va declarar llavors l'estat d'emergència i va imposar el toc de queda. Milers d'integrants dels Germans Musulmans, incloent-hi el mateix Mursi, van ser arrestats.