ENFRONTAMENTS AL CAIRE

Militars egipcis reprimeixen amb gasos lacrimògens una nova onada de protestes islamistes en favor de Mursi

Les marxes en favor del president deposat continuaran fins diumenge que ve "de forma ininterrompuda i sense violència"

Desenes de simpatitzants del deposat president Mursi participen en una protesta al Caire aquest divendres, 4 d’octubre.

Desenes de simpatitzants del deposat president Mursi participen en una protesta al Caire aquest divendres, 4 d’octubre. / KHALED ELFIQI (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Islamistes egipcis i forces de l'ordre s'han enfrontat aquest divendres als voltants de la plaça Tahrir, al centre del Caire, en una nova jornada de protestes contra l'enderrocament del president Mohammad Mursi, deposat per l'Exèrcit el mes de juliol passat. Els seguidors de l'expresident han intentat entrar a la plaça Tahrir i han llançat pedres contra els efectius de seguretat, que hi han respost amb gasos lacrimògens. Els manifestants s'han concentrat als diferents accessos a la plaça, bloquejada per les forces de l'ordre. Per una altra part, els militars han mantingut tallats amb blindats i filats els accessos que porten al palau presidencial d'Itihadia, a l'est de la capital, cap on s'ha dirigit una altra marxa d'islamistes.

Altres places

Les forces de l'ordre també han reforçat la seva presència en altres places d'El Caire, com la de Rabea al-Adauia, on el 14 d'agost passat van ser desallotjades per la força les acampades dels seguidors de Mursi, on hi va haver més de 600 morts.

A més, s'ha produït aquest divendres un enfrontament entre manifestants i veïns del barri cairota de Manial, on s'han concentrat centenars d'islamistes, que corejaven consignes per reclamar el retorn al poder del mandatari deposat, segons l'agència estatal de notícies Mena.

Després de l'oració

També hi ha hagut xocs similars al districte de Xubra, on els partidaris dels Germans Musulmans han intentat organitzar una marxa després de l'oració del migdia.

Altres marxes amb presència de nombroses persones s'han succeït en altres parts del país, com a la ciutat costanera d'Alexandria, on el trànsit ha estat interromput a la zona d'Al-Mandara.

L'agenda dels pròxims dies

Grups d'islamistes egipcis han començat amb les marxes d'aquest divendres una nova onada de protestes que continuaran fins diumenge que ve a la plaça Tahrir.

L'anomenada Coalició Nacional de Defensa de la Legitimitat ha fet una crida en un comunicat als egipcis a participar en les manifestacions programades "de forma ininterrompuda i sense violència" des d'avui fins al 6 d'octubre vinent, quan es commemora l'aniversari de la guerra arabo-israeliana de 1973.

Tribut als herois

Notícies relacionades

Els islamistes han explicat que la marxa de diumenge, sota el lema 'El Caire, la capital de la revolució', suposa un "tribut als herois de l'Exèrcit nacional i patriòtic", en oposició als militars que el 3 de juliol passat van deposar Mursi.

L'aliança considera que "els verdaders líders són aquells que porten a terme la seva responsabilitat en circumstàncies difícils i apunten les seves armes cap a l'enemic real, a les fronteres de la pàtria".