INCIDENT A CISJORDÀNIA

Soldats israelians confisquen un camió d'ajuda humanitària i retiren per la força una diplomàtica

Una missió estrangera acompanyava el vehicle amb material destinat a la vall del Jordà

La diplomàtica Marion Fesneau-Castaing, aquest divendres, en un camió d’ajuda humanitària, a Cisjordània.

La diplomàtica Marion Fesneau-Castaing, aquest divendres, en un camió d’ajuda humanitària, a Cisjordània. / AFP

2
Es llegeix en minuts

Soldats israelians han aturat aquest divendres a Cisjordània un comboi d'ajuda humanitària, que acompanyaven representants de 10 països, entre ells Espanya, han confiscat el material i n'han tret per la força una diplomàtica francesa, han informat testimonis i fonts diplomàtiques.

El comboi incloïa un camió amb cinc tendes de campanya destinades a les famílies de Jirbet Majul, a prop de la vall del Jordà, a l'est del territori ocupat de Cisjordània, on l'Exèrcit israelià havia destruït fa tres dies prop de 10 barraques que habitaven un centenar de beduïns.

La demolició es va produir arran d'una decisió del Tribunal Suprem perquè les estructures no tenien permisos de construcció, al trobar-se a la denominada zona C, el 60% de Cisjordània en què les autoritats militars israelianes controlen els assumptes civils i de seguretat i només concedeixen permisos de construcció amb comptagotes.

Intents fallits

Després de dos intents aquesta setmana per part del Comitè Internacional de la Creu Roja de fer arribar les tendes, frustrats per l'Exèrcit israelià, s'havia organitzat l'esmentada representació diplomàtica estrangera per evitar que tornés a passar, ha assenyalat un treballador humanitari implicat.

La participació estrangera era un gest "simbòlic" de suport, han indicat fonts diplomàtiques europees. El comboi ha sortit aquest divendres al matí amb els diplomàtics, principalment europeus, i a l'arribar a la zona l'Exèrcit israelià l'ha aturat i ha amenaçat de confiscar-lo.

A la cabina

Una representant francesa ha pujat aleshores a la cabina del camió que transportava les tendes i s'ha negat a abandonar-la, mentre els diplomàtics contactaven amb les seves representacions a Jerusalem Ramal·la per mirar de desbloquejar la situació, segons testimonis.

Finalment, la diplomàtica ha estat treta per la força per soldats israelians, que també han fet ús de tres granades de soroll a l'indret on eren tant els beduïns locals com els diplomàtics i treballadors humanitaris, ha indicat un testimoni dels fets. Les fonts diplomàtiques europees han assenyalat que, a més de l'ús de tres bombes de so, hi ha hagut forcejaments amb soldats israelians, que han causat dos ferits lleus, tots dos palestins.

Resposta israeliana

L'Exèrcit israelià ha assenyalat que l'enviament de forces de seguretat tenia com a objectiu impedir la "col·locació il·legal d'una tenda de campanya" i garantir així l'"aplicació d'una decisió del Tribunal Suprem".

Notícies relacionades

"Al lloc, palestins i activistes estrangers han llançat pedres i l'Exèrcit ha respost amb mètodes antiavalots, ha confiscat les tendes i ha detingut tres palestins que havien estat els principals instigadors", ha assenyalat.

L'Exèrcit ha assegurat, a més, que està "revisant les informacions que diplomàtics estrangers han abusat dels seus privilegis diplomàtics" i que "es presentaran protestes si cal".