CONVULSA TRANSICIÓ A EGIPTE

Cadena perpètua per a un membre dels Germans Musulmans per cometre actes de violència

L'Exèrcit egipci mata 15 islamistes radicals en una operació militar al nord del Sinaí

Residents d’Al-Muqata inspeccionen un edifici destrossat després de l’atac de l’Exèrcit al nord del Sinaí, aquesta matinada.

Residents d’Al-Muqata inspeccionen un edifici destrossat després de l’atac de l’Exèrcit al nord del Sinaí, aquesta matinada. / AFP

3
Es llegeix en minuts

En un primer moment, tant els mitjans oficials egipcis com les fonts judicials que han informat Efe han difós que eren 11 els sentenciats a cadena perpètua, un error que, segons aquestes fonts, s'ha originat en la versió oferta pels advocats de la defensa.

Entre els condemnats hi ha, a més d'integrants de la Germandat, simpatitzants del grup radical Gamaa al-Islamiya, responsable de nombrosos atemptats terroristes en la dècada dels 90, fins que va abjurar de la violència el 2003.

Els islamistes han estat sentenciats per haver destruït nou vehicles militars i agredit soldats, així com atacat i incendiat esglésies a Suez. També estaven acusats d'instigar a la violència, propagar el caos i atacar institucions públiques durant les manifestacions. Aquests successos es van produir després del desmantellament policial al Caire de dues acampades dels seguidors del deposat president Mohammad Mursi a mitjans d'agost.

Nombrosos arrestos

Nombrosos líders i integrants dels Germans han estat arrestats des que el 3 de juliol passat l'Exèrcit va enderrocar l'islamista Mursi, que va pertànyer als Germans Musulmans abans d'assumir el poder el juny del 2012.

Entre els detinguts destaca el guia espiritual de la confraria, Mohamemad Badia, que afronta càrrecs per incitar a la violència, i el mateix Mursi, retingut pels militars en un lloc desconegut i acusat d'haver ordenat la mort de manifestants que protestaven al desembre contra la decisió de blindar els seus poders davant la justícia.

Una onada de violència va esclatar el 14 d'agost arran del desallotjament per la força de les acampades que mantenien els seguidors de Mursi en contra del cop militar, cosa que va causar la mort d'un miler de persones a tot el país.

Les autoritats sostenen que estan portant a terme una lluita contra el terrorisme i han reforçat la seguretat al país en previsió de noves manifestacions, com les que avui han convocat els Germans Musulmans i altres grups afins.

Operació al Sinaí

En aquest clima de violència i inseguretat, almenys 15 suposats islamistes radicals han mort aquest dimarts en una àmplia operació militar de l'Exèrcit al nord de la península del Sinaí, han informat fonts de la seguretat.

En l'acció, que ha tingut lloc de matinada a les zones de Rafà i Al-Arish, han mort tirotejats els suposats extremistes, que, segons les fonts, havien participat en atacs contra punts de control militars en la conflictiva península.

Per la seva part, l'agència oficial de notícies Mena, citant una font militar, ha assegurat que en l'operació, en la qual s'han utilitzat quatre helicòpters, han mort vuit suposats terroristes, 15 més han resultat ferits i tres han estat detinguts.

Mena ha explicat que els helicòpters han destruït un vehicle en què viatjaven diversos extremistes i han bombardejat refugis dels radicals a les zones d'Al-Tuma i Al-Muqata, a la localitat de Xeikh Zuweid, al nord del Sinaí. En els últims mesos, aquesta península s'ha convertit en un focus d'inestabilitat i escenari d'atacs contra les forces de seguretat i gasoductes, així com d'actes de contraban i segrestos.

Quatre televisions, suspeses

En plena repressió contra els islamistes, un tribunal administratiu ha ordenat també avui la suspensió de la difusió del canal en directe d'Al-Jazira a Egipte i de tres televisions islamistes. El tribunal ha pres aquesta decisió contra Al-Jazira Mubasher Misr i contra els canals islamistes Al-Iarmuk, Al-quds i Ahrar 25, aquest últim pertanyent als Germans Musulmans.

Les quatre cadenes "no tenien els permisos necessaris" i han difós informacions "incorrectes que perjudiquen el país i els egipcis", segons han afirmat fonts judicials, que ha afegit que la sentència pot ser recorreguda.

Al-Jazira, percebuda per una part de l'opinió pública egípcia com a favorable als Germans Musulmans, està en l'ull de mira del Govern interí per la seva cobertura informativa de la crisi a Egipte des que l'Exèrcit va deposar el president Mursi i va nomenar les noves autoritats civils.

Periodistes alliberats

Notícies relacionades

Diumenge passat, el canal qatarià va assenyalar que quatre dels seus periodistes havien estat posats en llibertat després d'haver estat arrestats durant cinc dies sense càrrecs, mentre que altres tres membres del seu equip al Caire segueixen detinguts.

Grups de drets humans ja van denunciar el 5 de juliol el tancament de canals de televisió islamistes i l'arrest de diversos dels seus treballadors, acusats d'instigar a la violència i cridar a la desobediència civil per recolzar Mohammad Mursi. Després del cop, la policia va irrompre als canals Misr 25, dels Germans Musulmans; El Rahma, El Nas i Jaliguiya, de tendència salafista; i al canal en directe d'Al-Jazira a Egipte.