Repartiment massiu de màscares antigàs a Jerusalem per la crisi siriana

Tensió a Israel davant la possible represàlia siriana a un atac dels EUA

Un ultraortodox jueu recull una caixa amb màscares antigàs a Jerusalem.

Un ultraortodox jueu recull una caixa amb màscares antigàs a Jerusalem. / ABIR SULTAN (EFE)

4
Es llegeix en minuts

Els israelians temen un atac químic al seu país. Les cues per recollir màscares antigàs són visibles davant la creixent possibilitat d'un atac dels EUA a Síria i el temor a una represàlia per part de Damasc contra Israel, com la que va llançar Saddam Hussein durant la guerra del Golf. La prova més palpable d'aquesta inquietud és que en els últims dies s'ha quadruplicat la recollida de màscares antigàs i centenars d'israelians s'afanyaven a quedar-se amb noves unitats, arran de les informacions sobre el presumpte ús d'armes químiques al país veí.

Prop d'un centenar d'israelians s'apinyaven aquest dimecres per renovar les seves màscares caducades o obtenir-ne de noves al centre comercial Adar, un dels dos punts de recollida a Jerusalem. "No tinc por, però s'han de renovar. ¿Per què just ara? Ja saps, un escolta les notícies, hi ha molt de neguit, que si s'armarà a Síria... I jo tinc una família", assenyala Rami Cohen, jubilat que espera pacient el seu torn amb un número com els del supermercat.

Entre els israelians, acostumats a alertes similars cada tants anys, es percep més resignació i obediència que nervis davant un atac que molts veuen improbable.

Per si de cas, el primer ministre Benjamin Netanyahu ha insistit que "no hi ha motiu per canviar la rutina" i que "l'Exèrcit està preparat per defensar-se de qualsevol amenaça i respondre amb força qualsevol intent de danyar els ciutadans israelians". Era la seva anàlisi després de reunir-se amb el Gabinet de Seguretat, un fòrum selecte de sis ministres de pes que tracta sobre polítiques de defensa.

Sistemes de defensa activa

Mentrestant, l'Exèrcit "ha desplegat sistemes de defensa activa" al nord del país, segons fonts militars, i mitjans locals assenyalen que les bateries antimíssils Patriot ubicades als voltants de la ciutat de Haifa s'han posat en alerta i s'han dirigit cap al nord.

Per a Giulia Punturello, natural de Nàpols, tot això és nou. Va emigrar a Israel fa a penes tres anys i encara no havia viscut tan de prop la cultura de la protecció inculcada en un país que ocupa Palestina des de fa gairebé mig segle, ha lliurat diverses guerres amb els seus veïns àrabs i sofert desenes d'atemptats suïcides. "Llevat de la gent fent cua, que és com Nàpols, això no està a la meva cultura", diu en broma Punturello, mentre sosté amb una mà una màscara caducada i amb l'altra el seu fill, amb una quipà al cap.

Punturello va explicar que "fins ahir no havia pensat que fos tan urgent" canviar les màscares, però que li va entrar "una mica de por" i va telefonar al número d'atenció de protecció de la població, que opera les 24 hores del dia en hebreu, àrab, rus, anglès, espanyol, francès i amàric, i li van suggerir renovar la d'un dels seus petits.

Míssil

A Jerusalem, la inquietud no se circumscriu als residents jueus. A la cua es podien veure també famílies palestines, que suposen un terç de la població i viuen a la part ocupada de la ciutat, l'oriental. Una mare palestina que prefereix no donar el seu nom assegura que si Al-Assad ataca Israel, poc importa que Jerusalem Est sigui palestina o albergui el tercer lloc més sagrat per a l'Islam, l'Esplanada de les Mesquites. "Això és una cosa més gran, internacional. I, sí, venim a buscar les màscares, però sabem que pot caure un míssil. En realitat la mort no està a les nostres mans", argumenta.

Després d'una hora d'espera, l'encarregat de la distribució va demanar silenci i va anunciar que l'entrega continuarà a les oficines de correus, cosa que va donar pas a un frenètic 'campi qui pugui'. Alguns es van llançar a les grans capses de cartró on s'emmagatzemaven les màscares i n'agafaven fins a sis o set, sense adonar-se que algunes eren les caducades que havien tornat uns altres. "¿Fa una hora que espero perquè el meu fill tingui una màscara i ara em toca marxar amb les mans buides? És una vergonya", cridava una dona als organitzadors, que de sobte prohibien filmar als periodistes.

El pànic d'Al-Assad

Notícies relacionades

Al seu costat, un home responia: "Tens raó, però fa un any que insisteixen que les canviem. No vam fer ni cas i ara venim tots alhora". Israel Shriki, jueu ultraortodox de 25 anys, definia la situació amb ironia: "El verdader vencedor és Al-Assad. Volia generar pànic i per descomptat que ho ha aconseguit. Arribo ara només per l'embús enorme que s'ha format a l'entrada de l'aparcament". Als carrers i les cafeteries se senten aquests dies converses sobre el possible atac sirià, que la cúpula militar israeliana veu improbable o, si es produís, executat més aviat per Hezbol·là, la seva milícia libanesa aliada.

La gent recorda la Guerra del Golf del 1991, quan les màscares estaven omnipresents i el llavors president iraquià va llançar míssils Scud contra Israel per castigar el gran aliat de Washington a la regió. Llavors no hi va haver atacs químics però sí que es van produir víctimes mortals, la majoria per l'incorrecte ús de les màscares o per atacs cardíacs.