Síria es mostra desafiadora davant els "tambors de guerra"

El règim d'Assad repta els països occidentals a demostrar que han utilitzat armes químiques contra la població i afirma que estan preparats per defensar-se d'un eventual atac

El ministre d’Exteriors sirià, Walid al-Moallem, ha afirmat aquest dimarts que Síria es defensarà davant de qualsevol atac. / periodico

2
Es llegeix en minuts

El règim sirià ha desafiat aquest dimarts els països occidentals a demostrar que el seu exèrcit ha utilitzat armes químiques contra la població i ha assegurat que, davant els "tambors de guerra", Síria està preparada per defensar-se.

El ministre sirià d'Exteriors, Ualid al-Mualem, ha atribuït a les "divergències entre rebels" la suspensió de la visita que la missió d'experts de l'ONU tenia previst fer a l'àrea de Guta Oriental, al costat de Damasc, per determinar si es va fer servir armament prohibit.

"El pretext de les armes químiques és fals i infundat. Si els que acusen les nostres forces armades d'utilitzar armes químiques en tenen alguna prova, els repto a mostrar-la a l'opinió pública i a la comunitat internacional", ha dit Al-Mualem.

Amb "tots els mitjans disponibles"

En aquest mateix to desafiador, el cap de la diplomàcia siriana ha considerat que una intervenció militar estrangera no debilitarà les capacitats militars del seu país en la "guerra contra el terrorisme", i ha afegit que el règim es defensarà amb "tots els mitjans disponibles".

Després de reconèixer que "tothom està escoltant els tambors de guerra al voltant de Síria", Al-Mualem ha criticat amb duresa els Estats Units i el Regne Unit, a qui ha acusat de propalar informacions falses i de voler fer xantatge als aliats del règim de Baixar al-Assad.

"Primer, qualsevol acció militar en aquesta regió té l'objectiu de servir Israel, i, en segon lloc, ajudarà els propòsits militars del Front Al-Nusra, vinculat amb Al-Qaida", ha asseverat.

Armament als rebels

Segons el seu parer, les amenaces d'intervenir al seu país formen part d'una "guerra psicològica" que pretenen amagar l'entrega diària d'"armes avançades" als rebels a través de la frontera turca.

No obstant, Al-Mualem s'ha mostrat confiat que Rússia, ferm aliat del règim, seguirà fent-li costat gràcies als vincles "estratègics i històrics" que uneixen els dos països.

Per seguretat

Mentrestant, la missió d'experts enviada a Síria per investigar les acusacions de l'atac químic suposadament perpetrat a l'àrea de Guta Oriental el passat dia 21 s'ha vist obligada a suspendre la missió fins dimecres per augmentar la seguretat, segons l'ONU.

Notícies relacionades

Al-Mualem ha atribuït aquest retard a les divergències internes entre els rebels: "Els experts no han pogut entrar avui [per aquest dimarts] a la zona de Muadamiyat al-Xam perquè els grups armats no s'han posat d'acord entre ells sobre les garanties per protegir-los".

No obstant, la versió dels opositors ha estat molt diferent, i han acusat el règim de pretendre intimidar la missió.