Hollande: "França està disposada a castigar els que han gasat innocents"

El president francès ha anunciat que incrementarà el suport militar a la Coalició Nacional Siriana, la principal força opositora al règim d'Assad

Hollande es dirigeix als ambaixadors francesos des de la tribuna.

Hollande es dirigeix als ambaixadors francesos des de la tribuna. / KENZO TRIBOUILLARD (AP)

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / París

França es prepara per intervenir a Síria amb els seus aliats. El president François Hollande ho ha confirmat en una intervenció a l'Elisi davant el cos diplomàtic i el Govern en ple. Hollande ha afirmat que el seu país "està disposat a castigar aaquells que han pres la infame decisió de gasar innocents". Segons Hollande, "la comunitat internacional no pot quedar-se sense actuar davant l'ús d'armes químiques". El mandatari francès ha anunciat la seva decisió d'incrementar el suport militar a la Coalició Nacional Siriana (CNFROS), la principal aliança opositora d'aquest país.

Aquest suport, el caràcter del qual no ha estat precisat, tindrà lloc "dins del respecte" als compromisos europeus de França, ha destacat el cap de l'Estat francès. "Només amb fermesa, claredat i responsabilitat podrà prevaler un dia a Síria una solució política", ha indicat Hollande. El president ha anunciat la celebració, demà, dimecres, del Consell de Defensa per abordar els termes de la intervenció i ha qualificat d'"abjecta" la utilització d'armes químiques per part del règim de Baixar al-Assad. El Parlament francès, segons ha remarcat, serà informat de les decisions que es prenguin "com més aviat millor".

El president Hollande considera que la responsabilitat del país en aquests moments és "buscar la resposta més apropiada a les accions del règim sirià, tan bon punt finalitzi el gruix de la missió d'investigació de les Nacions Unides". El conflicte, segons ha recordat, ja ha causat més de 100.000 morts, i l'atac "abjecte" de dimecres passat, del qual ha responsabilitzat el règim sirià, condemna el president Baixar al-Assad, "definitivament, als ulls del món".

"Amenaça a la pau al món"

"És una ignomínia recórrer a armes que la comunitat de nacions ha prohibit des de fa 90 anys en totes les seves convencions internacionals", ha afegit Hollande, que ha considerat que la "guerra civil" en aquest país "amenaça en l'actualitat la pau al món".

El president francès ha lamentat, a més, que aquest conflicte s'estigui propagant a tota la regió: "Al Líban, amb atemptats. A Jordània i Turquia, pel flux de refugiats. I a l'Iraq, pel desencadenament d'actes violents mortals".

Notícies relacionades

Hollande ha emmarcat l'acció militar dins de "tres grans principis": la independència de França, el respecte del dret internacional i el diàleg. Segons ell, l'absència d'un mandat del Consell de Seguretat de l'ONU --a causa del veto de Moscou-- no pot ser un "pretext per perpetrar una massacre". "França reconeix el dret a protegir la població civil", ha precisat tot i haver insistit fins ara en la necessitat d'actuar dins de la legalitat internacional.

La intervenció d'Hollande es produeix després que les autoritats franceses afirmessin aquesta setmana que en qüestió de dies arribaria la resposta internacional a l'atac químic als afores de Damasc, en què segons l'oposició van morir més d'un miler de persones.