EL CONFLICTE DEL PRÒXIM ORIENT

Tres palestins morts i 15 de ferits en una operació de l'Exèrcit israelià a Ramal·la

L'incident ha provocat la cancel·lació d'una trobada a Jericó en el marc de les negociacions de pau

Un grup de palestins ploren la mort de Gihad Aslan mentre traslladen el seu cadàver, aquest dilluns a Ramal·la.

Un grup de palestins ploren la mort de Gihad Aslan mentre traslladen el seu cadàver, aquest dilluns a Ramal·la. / NASSER NASSER (AP)

2
Es llegeix en minuts

Tres palestins han mort i una quinzena han resultat ferits aquest dilluns en una intervenció de l'Exèrcit israelià en suport a un grup d'agents de fronteres que havien penetrat en un camp de refugiats, a prop de Ramal·la, per detenir un sospitós. L'incident ha provocat la cancel·lació d'una trobada entre representants israelians i palestins prevista per avui a Jericó

Segons l'Exèrcit israelià, l'incident ha tingut lloc de matinada, quan les seves forces han estat atacades amb pedres per centenars de palestins quan agents de la Policia de fronteres intentaven detenir un "operatiu terrorista" al camp de refugiats de Kalandia.

Els mitjans israelians han assenyalat que la força de seguretat que ha accedit al camp estava composta per agents de la Policia de fronteres, que havien entrat al lloc en vehicles civils, informa Efe.

"Enmig de l'operació, un gran grup format per centenars de palestins ha atacat violentament amb pedres i totxos les forces, que han demanat el suport de l'Exèrcit israelià, que estava en principi destinat només a assegurar l'operació", ha assenyalat una portaveu militar.

En defensa pròpia

Efectius de l'Exèrcit "han anat al lloc per ajudar els que rebien l'atac i han hagut de recórrer a l'ús de foc en defensa pròpia", ha afegit el portaveu, que ha confirmat la detenció del "sospitós buscat", a qui les forces israelianes estan interrogant.

"Els soldats de l'Exèrcit no han estat involucrats inicialment en l'incident de la nit, no obstant, la multitud ha acabat sent tan gran i tan violenta que la intervenció de les Forces de Defensa d'Israel ha estat de vital necessitat per contenir-la", ha precisat el portaveu oficial militar, Peter Lerner.

Lerner ha afegit que "grans multituds com aquestes, que superen enormement el nombre de les forces de seguretat, no deixen cap més opció que recórrer a l'ús de munició en defensa pròpia".

En estat greu

Representants del camp de refugiats i fonts mèdiques han confirmat que els morts són Robin al-Abed, de 32 anys, que ha mort d'un tret al pit; Iunis Iahiuh, de 22, i Gihad Aslan, de 20 anys, que ha sucumbit a les seves ferides a l'hospital. Els ferits, cinc dels quals es troben en estat greu, han estat traslladats a l'hospital Xeikh Saied de Ramal·la.

El portaveu de la Presidència palestina, Nabil abu-Rudeina, ha condemnat aquestes morts per foc de l'Exèrcit israelià a Kalandia, qualificant-les d'"acte criminal", segons ha informat l'agència palestina de notícies Wafa. En un comunicat, Rudeina ha manifestat: "Aquests crims exigeixen una intervenció immediata i activa de la comunitat internacional per fer que Israel pari les seves contínues violacions i donar protecció internacional al poble palestí".

Assentaments israelians

Rudeina també ha alertat del perill d'aquests actes i de la contínua ampliació d'assentaments israelians en territori palestí per a l'incipient procés de pau que les dues parts porten a terme des de fa un mes amb la mediació de Washington.

"Aquests crims i els concursos per a [noves construccions en] assentaments són un missatge clar de les verdaderes intencions israelianes respecte al procés de pau", ha dit el portaveu, i ha anunciat "repercussions negatives d'aquests actes", que no ha detallat. No obstant, una font palestina que ha demanat l'anonimat ha confirmat a AFP l'anul·lació de la reunió prevista per avui a Jericó.

Crida als EUA

Notícies relacionades

Rudeina ha instat l'Administració nord-americana a intervenir per impedir un nou col·lapse de les negociacions de pau, que ja van fracassar el 2010 només tres setmanes després d'iniciar-se.

El primer ministre palestí, Rami Hamdala, també ha expressat la seva condemna dels fets.