Londres no veu imprescindible el suport unànime de l'ONU per intervenir a Síria

Els caps militars de 10 països es reuneixen avui a Jordània per analitzar la situació

França considera obertes totes les possibilitats i Turquia defensa una intervenció

El ministre d’Exteriors britànic, William Hague, atén els mitjans, el juliol passat a Brussel·les.

El ministre d’Exteriors britànic, William Hague, atén els mitjans, el juliol passat a Brussel·les. / JULIEN WARNAND (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El ministre britànic d'Afers Estrangers, William Hague, ha assenyalat aquest dilluns que el Regne Unit estudia quines són les seves "opcions" davant la crisi de Síria al considerar que la pressió diplomàtica no ha funcionat. En declaracions fetes a la cadena BBC Radio 4, Hague ha advertit que el Govern de David Cameron "no descartarà res" i ha apuntat que no és imprescindible el suport unànime de l'ONU per intervenir a Síria.

"El Regne Unit, els EUA i molts altres països com França tenim clar que no podem permetre la idea que al segle XXI els armaments químics es puguin utilitzar amb impunitat", ha subratllat el ministre. En aquest sentit, Hague ha contemplat la possibilitat que pugui donar-se una reacció davant la crisi sense comptar amb el suport unànime de l'ONU, encara que ha precisat que qualsevol resposta adoptada anirà "en concordança amb la legislació internacional".

Hague no ha donat detalls de quines podrien ser les opcions que sospesa el Regne Unit ni tampoc quan podrien prendre's aquestes opcions.

Les declaracions del ministre britànic arriben al mateix temps que els caps militars de 10 països, inclòs EUA, es reuneixen aquest dilluns a Jordània per abordar el possible ús d'armes químiques a Síria arran del suposat atac a prop de Damasc pel règim de Baixar Al-Assad, que ho ha negat.

Opcions obertes

En consonància amb Londres, el president de FrançaFrançois Hollande, ha assenyalat que totes les opcions estan obertes, que aquesta mateixa setmana es prendrà una decisió i que els atacs químics no quedaran impunes. "Tot es  decidirà aquesta setmana. Hi ha diverses opcions sobre la taula, que van del reforç de les sancions internacionals a les incursions aèries, passant per armar els rebels", ha assenyalat Hollande al diari 'Le Parisien'.

Encara que ha advertit que encara és massa aviat per pronunciar-se "de manera categòrica" sobre què és el que passarà, i es deixarà "una mica de temps" al procés diplomàtic, no s'esperarà "tampoc gaire". "No es pot estar sense actuar davant l'ús d'armes químiques", ha insistit.

Posicionament de Turquia

Notícies relacionades

En línia amb Londres, Turquia ja ha avançat que recolzarà una coalició d'actuació a Síria malgrat que aquesta no compti amb l'aval de l'ONU, segons ha anunciat el ministre d'Exteriors, Ahmet Davutoglu. "Turquia esperarà a veure el resultat de la comissió de Nacions Unides", ha afirmat el ministre al diari turc 'Milliyet', en referència a la delegació que investiga l'atac de dimecres a Guta, a prop de Damasc, i en què suposadament van morir unes 1.300 persones per efectes de gas tòxic.

"Una vegada finalitzada la investigació, el Consell de Seguretat de Nacions Unides ha de decidir sancions. Nosaltres sempre donem prioritat a actuar conjuntament amb la comunitat internacional i d'acord amb una decisió de l'ONU. Però si aquesta decisió no s'arriba a prendre, es posaran sobre la taula altres alternatives, com les que s'estan debatent ara", ha argumentat Davutoglu.