GUERRA CIVIL A SÍRIA

La missió de l'ONU accedeix a la zona del suposat atac químic a Damasc

La inspecció havia estat temporalment suspesa quan franctiradors han disparat contra el comboi oficial de les Nacions Unides

Vehicles de l’ONU es dirigeixen a la zona on va tenir lloc el suposat atac químic, aquest dilluns a Damasc.

Vehicles de l’ONU es dirigeixen a la zona on va tenir lloc el suposat atac químic, aquest dilluns a Damasc. / KHALED AL -HARIRI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

La missió de l'ONU encarregada d'investigar el suposat ús d'agents químics a Síria ha aconseguit entrar aquest dilluns en un districte de Damasc presumptament atacat amb aquestes armes dimecres passat i han entrevistat les víctimes, ha confirmat un metge al suburbi rebel de Muadimiya. A més s'han pres mostres de la zona per determinar si efectivament hi va haver un atac químic fa una setmana.

L'equip d'experts de l'ONU ha arribat a la població de Moadameya, a la perifèria de Damasc, on es va produir un atac químic dimecres passat. El portaveu del centre de premsa de Moadameya, Wasim al-Ahmed, que ha acompanyat els investigadors, ha explicat que la missió de l'ONU ha pres mostres, sense més detalls.

"Ara mateix estic amb l'equip [d'inspectors], som a la mesquita de Rawda i s'estan reunint amb els ferits. Els nostres metges i els inspectors estan parlant amb els pacients i prenent mostres de les víctimes", ha assenyalat també Abu Karam a l'agència Reuters a través del seu telèfon mòbil.

La visita de l'ONU s'ha endarrerit per una emboscada contra el seu comboi oficial, que els ha obligat a fer mitja volta per reparar un vehicle danyat. Diversos franctiradors han disparat diversos trets als inspectors de l'ONU mentre anaven a visitar la zona de Damasc on suposadament va tenir lloc l'atac amb armes químiques denunciat per l'oposició al règim de Baixar al-Assad. El president de Síria va autoritzar diumenge la missió en un comunicat difós per la televisió estatal.

Suspensió temporal

Segons fonts de les Nacions Unides, els inspectors han estat "deliberadament tirotejats en diverses ocasions" durant la visita, incident de què el règim sirià ha culpat "grups terroristes", com qualifica els rebels. Encara que ningú ha resultat ferit, a conseqüència  dels trets, el vehicle que obria el comboi ha resultat molt danyat. Un portaveu de l'ONU ha anunciat que l'incident ha obligat a suspendre la visita.

Notícies relacionades

El comboi, format per sis vehicles, havia abandonat a primera hora d'aquest dilluns l'hotel de Damasc on estaven allotjats i s'ha dirigit a la zona de Guta Oriental, als afores de la capital, on suposadament la setmana passada van morir més de mil persones víctimes d'un atac químic perpetrat per les tropes d'Assad. El comboi anava acompanyat de forces de seguretat i d'una ambulància.

Coincidint amb l'inici de la visita, s'han escoltat almenys dues explosions en un dels districtes benestants de Damasc, a prop del lloc on s'ha instal·lat la missió de l'ONU. Veïns han informat Reuters que una de les bombes ha caigut a prop de l'Hotel Four Seasons, on s'allotgen els inspectors. El règim sirià ha reaccionat assegurant que es tracta d'un atac dels "terroristes", en al·lusió als rebels.