CONVULSA TRANSICIÓ EN UN PAÍS ÀRAB

Generals egipcis 'made in USA'

Més de 11.000 oficials egipcis es van formar durant la passada dècada a les acadèmies militars dels Estats Units

Manifestants egipcis concentrats a l’avinguda Pennsylvania expressen el seu suport al general Al-Sisi, actual home fort d’Egipte, el 22 d’agost passat a Washington.

Manifestants egipcis concentrats a l’avinguda Pennsylvania expressen el seu suport al general Al-Sisi, actual home fort d’Egipte, el 22 d’agost passat a Washington. / BRENDAN SMIALOWKSY (AFP)

1
Es llegeix en minuts
RICARDO MIR DE FRANCIA / Washington

Quan el nou home fort d'Egipte, el general Abdul-Fatah al-Sissi, va arribar a l'Army War College de Pennsylvania per completar la seva formació militar als EUA, el Pròxim Orient vivia una de les seves èpoques més convulses. Eren els anys del caos a l'Iraq, de la guerra contra el terror i de l'envestida democratitzadora a la regió. El curs 2005-2006. "Al-Sissi era molt callat, molt reflexiu i molt respectuós. Si discutia amb algú a classe, ponderava tant la resposta que, a vegades, ni tan sols responia el mateix dia. Té molt autocontrol", diu a aquest diari qui va ser allà la seva professora, Sherifa Zuhur.

El general al capdavant del cop que, amb suport popular, va deposar al juliol el president islamista Mohammad Mursi és un dels milers d'oficials egipcis que han passat per les acadèmies militars nord-americanes des que els dos països van segellar la seva aliança després dels acords de pau entre Egipte i Israel el 1979. Segons estimacions de France Presse, entre el 2000 i el 2009 més d'11.500 egipcis es van formar en centres com l'Army War College, l'Escola Naval de Postgrau de Monterrey, la Universitat de Defensa Nacional de Washington o el Centre d'Armes Combinat de Fort Leavenworth (Texas).

Notícies relacionades

Els programes impartits als estudiants internacionals varien en cada institució. Hi ha des de cursos breus de gestió de la comptabilitat, la logística o el proveïment militar, a màsters anuals sobre estratègia o relacions amb la societat civil. Cada país decideix a qui enviar, generalment oficials de rang mitjà-alt, inclosos generals.

>> Llegiu la informació completa dels generals egipcis formats als EUA a e-Periódico.