Assad nega haver utilitzat armes químiques i adverteix als EUA que fracassarà si intervé a Síria

"No té cap sentit culpar i després reunir les proves", declara sobre la investigació de l'ONU dels atacs a Damasc

El president sirià acusa Qatar, Turquia i l'Aràbia Saudita de finançar els "terroristes"

Baixar al-Assad, durant una entrevista amb periodistes del diari rus ’Izvestia’ a Damasc.

Baixar al-Assad, durant una entrevista amb periodistes del diari rus ’Izvestia’ a Damasc. / SANA (EFE)

1
Es llegeix en minuts

El president sirià, Baixar al-Assad, ha afirmat que "no tenen sentit" les acusacions d'Occident sobre l'atac químic perpetrat pel seu règim i ha advertit als Estats Units que els seus plans d'intervenció militar a Síria estan condemnats al "fracàs". 

En una entrevista publicada aquest dilluns pel diari rus pro-Kremlin 'Izvestia', Assad ha dit:  "Les declaracions dels polítics als EUA i Occident són un insult al sentit comú i menyspreen l'opinió del seu poble". "Això no té cap sentit: culpar primer i després reunir les proves", ha afegit.

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, va fer una crida aquest diumenge al secretari general de les Nacions Unides i als seus homòlegs britànic, francès, canadenc i rus per fer-los saber que ell té "pocs dubtes" sobre l'ús d'armes químiques per part de Damasc el dia 21 d'agost.

Guerres anteriors

Els experts de l'ONU han de començar a investigar aquest dilluns l'escena d'un presumpte atac químic a prop de Damasc, després de rebre la llum verda del règim, massa tard en opinió dels països occidentals, que estan estudiant l'opció militar. Basant-se en els informes mèdics, l'Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH) ha registrat més de 300 morts per gas verinós, incloent-hi dotzenes de rebels.

El president sirià també va advertir als EUA en contra de la intervenció militar a Síria. "Els EUA patiran un altre fracàs com en totes les guerres anteriors que han llançat des del Vietnam," comenta. "Els Estats Units han portat a terme diverses guerres i mai han aconseguit els objectius per als quals han declarat la guerra", recorda el president sirià.

Notícies relacionades

Acusa "alguns dirigents" occidentals de "no conèixer la història ni aprendre les seves lliçons". Assad opina que aquests líders no han comprès que totes les guerres que han iniciat "no han portat més que la ruïna i la inestabilitat al Pròxim Orient i a altres llocs del món".

Assad també acusa Qatar, Turquia i l'Aràbia Saudita de "recolzar obertament els terroristes" sirians. "Qatar és el seu patrocinador, Turquia els entrena i els assegura els refugis. L'Aràbia Saudita és un Estat que només té diners i no pot crear una societat civilitzada ni mantenir la pau", ha declarat el dictador sirià.