Mubàrak queda sota arrest domiciliari en un hospital militar

La posada en llibertat provisional ha estat rebuda amb indignació pels grups que van ser el germen de la revolució del 2011

L'expresident egipci ha estat traslladat en un helicòpter medicalitzat

Mubàrak, entre reixes, en una vista judicial el 15 d’abril.

Mubàrak, entre reixes, en una vista judicial el 15 d’abril. / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

L'expresident egipciHosni Mubàrakha estat ingressat a l'hospital militar de Maadi, on estarà en arrest domiciliari, després de sortir de la presó de Tora en un helicòpter medicalitzat. El responsable del departament de presons del Ministeri d'Interior,Mustafà Baz, ha assenyalat que Mubàrak quedarà ingressat a l'hospital militar de Maadi, al sud delCaire, a petició pròpia.

El dictador, que té prohibit abandonar el país, torna al mateix hospital on ha estat ingressat en repetides ocasions al llarg de la seva reclusió. En una, els mitjans oficials van arribar a anunciar-ne la "mort clínica" per una dubtosa trombosi cerebral.

Les causes

L'excarceració deMubàrakes produeix a l'haver expirat la presó preventiva en la causa oberta contra ell per haver rebut suposadament regals valorats en milions de lliures egípcies de part del conglomerat d'institucions periodístiques estatals Al-Ahram.

Mubàrak també segueix encausat per la mort de manifestants en la revolució del 2011 que el va derrocar, pel desviament de fons públics per construir i rehabilitar les seves mansions particulars, i per enriquiment il·lícit i dany premeditat als fons públics vinculats amb la venda de gas a Israel.

Per aquestes causes, es manté la prohibició a Mubarak de viatjar fora d'Egipte i se li conserven els comptes congelats, han anunciat fonts judicials. La sortida de la presó de Mubàrak arriba en el moment més inoportú a causa de la inestable situació política d'Egipte.

Indignació

La posada en llibertat provisional --malgrat seguir sota arrest domiciliari-- ha estat rebuda amb indignació pels grups que van ser el germen de la Revolució del 25 de gener del 2011. El Moviment 6 d'Abril ha assenyalat en un comunicat que l'alliberament de Mubàrak és "una victòria de la pobresa i l'analfabetisme, i culmina la desviació de la revolució del seu camí".

El grup juvenil Tamarrud, instigador de les protestes prèvies al cop d'Estat que va deposar el presidentMohammad Mursi, per exemple, ha rebutjat frontalment l'excarceració per motius procedimentals. En un comunicat, el moviment va exigir al president, Adli Mansur, i al primer ministre, Hazem al-Beblaui, que mantinguessin Mubàrak a la presó al considerar la seva sortida de la presó un "perill per a la seguretat nacional egípcia".

Judici popular

El grup Tamarrud culpa el Govern de Mursi i el que aleshores era el seu fiscal general, Talaat Abdul·là, de la sortida de la presó de Mubàrak per no haver tingut en compte els informes dels comitès d'investigació i per no haver aprovat una llei de justícia transicional que jutgi els culpables de l'assassinat de manifestants i de corrupció. Tamarrud està disposat a organitzar un "judici popular" contra Mubàrak els propers dies perquè no pot "callar davant l'alliberament de qui va assassinar el poble egipci".

Per la seva banda, els Socialistes Revolucionaris han convocat protestes per demanar que Mubàrak i els responsables de l'antic règim "siguin jutjats en tribunals revolucionaris".

Notícies relacionades

Dins d'aquesta onada de reaccions airades, l'Organització Egípcia de Drets Humans (OEDH) ha presentat una denúncia davant la fiscalia perquè s'investiguin els casos de tortura perpetrats durant el seu règim (1981-2011). El director executiu del grup, Tarek Zaglul, ha assenyalat que l'oenagé ha presentat la denúncia davant el "descontentament" de les persones que van rebre tortures en l'època de Mubàrak pel seu alliberament.

Repressió

Mentre l'alliberament provisional de Mubàrak és vista per molts com l'evidència palmària que la contrarevolució ha esborrat les fites aconseguides per la plaça de Tahrir, les noves autoritats prossegueixen la campanya massiva de detencions contra els líders del Germans Musulmans. Entre els arrestats al llarg de la jornada hi ha l'exvicegovernador de la província d'Alexandria, Hassan al-Prince, el portaveu Ahmad Aref, el lletrat Ahmad abu-Baraka. A més, la fiscalia ha emès una nova ordre de presó preventiva per quinze dies contra el líder suprem de la confraria, Mohammad Badia, per instigar a l'assassinat i la violència. També ha decretat la detenció preventiva per 15 dies del conegut predicador islamista Safuat Hegazi, acusat d'instigar a assassinar manifestants davant de la seu principal dels Germans Musulmans el 30 de juny passat.