La Unió Europea suspèn l'exportació d'armament a Egipte

Catherine Ashton ha fet l'anunci després de la reunió de ministres d'Exteriors de la UE

El ministre d’Exteriors britànic, William Hague, conversa amb la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, aquest dimecres a Brussel·les.

El ministre d’Exteriors britànic, William Hague, conversa amb la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, aquest dimecres a Brussel·les. / EFE / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
EFE / Brussel·les

LaUnió Europea(UE) ha decidit avuisuspendrela concessió de llicències d'exportació d'armament aEgipte, una mesura que països com Espanya ja van prendre fa algunes setmanes i que ara es comprometen a adoptar de forma conjunta els Vint-i-vuit.

"Els Estats membres han acordat suspendre les llicències d'exportació a Egipte de qualsevol equipament militar que pugui ser utilitzat per a la repressió interna", ha anunciat la cap de la diplomàcia europea,Catherine Ashton, al terme del Consell extraordinari deministres d'Exteriorsconvocat per la violència al Caire.

Els Vint-i-vuit també han acordat "revisar l'assistència a Egipte, en el bon entès que l'ajuda als grups més vulnerables del país i a la societat civil ha de continuar", ha assenyalat Ashton. La cap de la diplomàcia comunitària ha reiterat la crida europea dirigida "a totes les parts" que "es pari la violència, s'acabin les provocacions i s'acabi amb els discursos plens d'odi".

Notícies relacionades

L'alta representant ha explicat que el bloc condemna "fortament" la violència a Egipte tant de les forces de seguretat, que considera que han portat a terme una repressió "desproporcionada", com dels "actes de terrorisme com l'assassinat de policies a Sinaí, la destrucció de diverses esglésies i el setge a la comunitat copta, els atacs a instal·lacions del govern i museus". Ashton ha apuntat que Egipte és "un soci crucial" per a la UE en la regió de la conca sud del Mediterrani i que per això "la relació bilateral és de gran importància".

Preguntada sobre si la UE ha perdut pes com a actor internacional a la regió, Ashton ha explicat que el bloc comunitari "no pretén mediar, perquè només el poble d'Egipte ha de dictar el seu propi procés de diàleg polític". "L'assumpte és com podem ajudar basant-nos en l'experiència que tenim en moltes de les nostres nacions, que no tenen una història precisament fàcil", ha explicat.