VIOLENTA TRANSICIÓ A EGIPTE

Un tribunal del Caire revisarà avui la petició per alliberar Mubàrak

Fonts judicials assenyalen que l'expresident egipci seguirà a la presó perquè encara ha de ser jutjat per la mort de manifestants el 2011

Mubàrak, entre reixes, en una vista judicial el 15 d’abril.

Mubàrak, entre reixes, en una vista judicial el 15 d’abril. / REUTERS

2
Es llegeix en minuts

Un tribunal del Caire, reunit a la presó deTora, revisarà aquest dimecres una sol·licitud dels advocats de l'expresident egipciHosni Mubàrak perquè el deixin enllibertat provisional per un cas de corrupció, encara que podria seguir empresonat per un altre procés pendent.

Si el tribunal accedeix a la petició, no hi hauria arguments legals per prosseguir amb l'empresonament de Mubàrak, malgrat que encara ha de ser jutjat per complicitat en la mort de manifestants durant la revolució del 2011, que va acabar amb el seu enderrocament.

Una font judicial ha explicat a Efe que a canvi del seu alliberament, els lletrats han proposat que el seu defensat reemborsi a l'Estat egipci tot els diners que suposadament va cobrar del diari'Al-Ahram' en concepte d'honoraris per fer propaganda al rotatiu.

No obstant, la font ha indicat que Mubàrak continuarà a la presó encara que el jutge dictamini la seva posada en llibertat, perquè encara ha de ser jutjat per la mort de manifestants el 2011.

Aquest dilluns, un tribunal va ordenar la llibertat provisional per a Mubàrak per un altre cas de corrupció relacionat amb el desviament de fons públics per construir i rehabilitar les seves mansions particulars al considerar que havia superat el període màxim depresó preventiva.

Mubàrak afronta, a més, amb els seus dos fills i l'empresari fugatHussein Salem, càrrecs d'enriquiment il·lícit i dany premeditat als fons públics relacionats amb la venda de gas a l'Estat d'Israel.

Sense futur polític

Als seus 85 anys, Mubàrak sembla haver enterrat el seu futur polític, però el seu alliberament --que el seu advocatFarid al-Dib prediu que es produirà aquesta setmana-- podria desencadenar nous disturbis i plantejar la qüestió de si l'aixecament popular que va acabar amb les seves tres dècades de comandament dictatorial ha revertit definitivament en una nova forma de Govern militar.

Set setmanes enrere, el 3 de juliol, les forces armades que una vegada Mubàrak va comandar van enderrocar el seu successor democràticament elegit, l'islamistaMohammad Mursi, en un cop d'Estat que ha desembocat en el conflicte més saganant de la història moderna d'Egipte.

Brutal desallotjament

Notícies relacionades

Aquest dimecres es compleix precisament una setmana delbrutal desallotjament de les dues acampades de suport a Mursique es van instal·lar al Caire. Des d'aleshores, els enfrontaments entre les forces de seguretat egípcies i els seguidors de l'expresident islamista han causatprop de 900 morts, entre ells un centenar de policies i soldats. Un portaveu dels islamistes Germans Musulmans ha xifrat en uns 1.400 els morts entre els seus seguidors.

En una clara mostra de la seva determinació per silenciar les protestes islamistes, les noves autoritats egípcies sorgides del cop militarvan arrestar aquest dimarts el líder espiritual dels Germans Musulmans,Mohammad Badia, fet que va culminar el desmantellament de la cúpula de la Germandat.