CONTROVÈRSIA A ALEMANYA

Joc electoral a Dachau

La cancellera Merkel rendeix homenatge a les més de 40.000 víctimes del camp nazi en plena campanya

La mandatària assisteix minuts després a una popular festa de la cervesa

Ofrena 8 Merkel diposita una corona de flors a Dachau, juntament amb el ministre de Cultura bavarès (dreta) i un supervivent de l’Holocaust, ahir.

Ofrena 8 Merkel diposita una corona de flors a Dachau, juntament amb el ministre de Cultura bavarès (dreta) i un supervivent de l’Holocaust, ahir. / EFE / INGA KJER

2
Es llegeix en minuts
J. M. FRAU
BERLÍN

Cap canceller havia visitat abans el camp de concentració de Dachau. Angela Merkel va ser ahir la primera a fer-ho. No obstant, l'homenatge que la cap del Govern alemany va retre a les més de 40.000 víctimes que van morir en aquest camp de la mort aixecat pels nazis el 1933 a prop de Munic no es pot deslligar de la campanya electoral que des de fa uns dies ha entrat en la seva fase decisiva.

Dissabte, Merkel va afirmar que afrontava la visita amb un sentiment de«vergonya i preocupació»; es va declarar emocionada al ser convidada per Max Mannheimer, un jueu de 93 anys, supervivent del camp d'extermini, i va reconèixer que la cita no era fàcil. El camp de Dachau va ser el primer que els nazis van construir a Alemanya, i l'únic que es va mantenir en funcionament els 12 anys que va durar la dictadura de Hitler, fins que els seus presoners van ser alliberats per les tropes nord-americanes a finals de l'abril del 1945.

L'atapeïda agenda de la cancellera ha fet coincidir la visita al camp d'extermini amb un acte electoral, a la mateixa localitat de Dachau. Segons el programa previst, només quinze minuts després que una compungida i emocionada Merkel diposités una ofrena floral a la instal·lació com a homenatge als milers de persones que hi van perdre la vida, i pronunciés unes sentides paraules, la candidata a ocupar la cancelleria durant quatre anys més es va desplaçar a una concorreguda festa popular de la cervesa per participar en un míting organitzat per la Unió Social Cristiana (CSU) de Baviera, el partit germà de la CDU que presideix.«Aquest és un moment molt significatiu per a mi. El record d'aquests esdeveniments m'omple de profunda tristesa i vergonya»,va manifestar Merkel abans de dirigir-se a l'acte electoral.

La dirigent del partit Els Verds, Renate Künast, va ser especialment dura en les seves crítiques a la cancellera, al considerar incompatibles els dos actes:«Qui es pren seriosament la memòria d'un escenari de l'horror com aquest no fa una visita així en època electoral»,va argumentar la política del partit ecologista, que també va considerar incomprensible que només uns minuts després de la visita al camp de concentració, Merkel fos capaç de participar en una festa popular.«Una combinació impossible»,va concloure.

Notícies relacionades

El setmanariDer Spiegelconsiderava ahir en l'edició digital que es tractava d'un lloc adequat per ser visitat per la cancellera alemanya, però en un moment inoportú. La publicació establia les diferències evidents entre«el símbol del terror nazi, on milers de persones van ser víctimes d'un patiment inimaginable», i un indret d'entreteniment i d'ambient agradable com la festa de la cervesa a la qual va assistir després la cancellera.

No obstant, per Max Mannheimer, que va convidar Merkel i la va rebre ahir a les portes del camp de concentració, la visita va constituir tot un honor. Charlotte Knobloch, que va presidir fins al 2010 el Consell Central Jueu a Alemanya, i que en l'actualitat és presidenta del Consell Mundial, va alabar la decisió de Merkel d'acceptar la invitació, i que aprofités la seva estada a la regió per portar a terme la visita.