El Govern egipci es planteja il·legalitzar els Germans Musulmans

El primer ministre ha proposat la dissolució al responsable governamental de concedir les llicències a les oenagés

La presidència de la República declara que Egipte es troba en guerra contra el terrorisme i el "feixisme teocràtic"

Simpatitzants dels Germans Musulmans i policies, davant la mesquita del Caire on s’han atrinxerat els islamistes, aquest dissabte.

Simpatitzants dels Germans Musulmans i policies, davant la mesquita del Caire on s’han atrinxerat els islamistes, aquest dissabte. / LOUAFI LARBI (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre egipci,Hazem al-Beblawi,ha proposat la dissolució legal delsGermans Musulmans, i elGovern està estudiant la idea, mentre el president de la República ha declarat que el país es troba en guerra"contra el terrorisme"i el"feixisme teocràtic" dels islamistes, segons han manifestat aquest dissabte dos portaveus del nou règim establert després del cop d'Estat del 3 de juliol passat.

Beblawi ha presentat la proposta al ministre d'Afers Socials, el responsable de concedir les llicències a les organitzacions no governamentals, ha assegurat el portaveuXerif Xawky. "Ara mateix s'està estudiant", va dir.

Els Germans Musulmans van ser dissolts per les autoritats militars d'Egipte el 1954, però es van registrar com una organització no governamental al març, en resposta a un cas judicial presentat per rivals del grup que s'oposaven a la seva legalització.

Els Germans Musulmans, fundats el 1928, també té un braç polític registrat legalment, el Partit de Justícia i Llibertat, que va ser creat el 2011 després de les revoltes que van desencadenar la caiguda del veterà autòcrataHosni Mubàrak.

"La reconciliació és possible per a aquells que no tinguin les mans tacades de sang", va dir Xawky.

En guerra contra el "feixisme teocràtic"

Lapresidència d'Egipte ha declarat, per la seva part, que el país es troba en"guerra contra el terrorisme" i ha acusat els manifestants islamistes que demanen la restitució del deposat president Mursi de ser"forces extremistes".En una compareixença davant la premsa, l'assessor presidencial per a Assumptes Polítics,Mustafa Higazi,ha assegurat que el poble egipci ha sortit als carrers per aixecar-se contra el"feixisme teocràtic"dels Germans Musulmans i que han estat els líders d'aquest grup els que han impedit una solució negociada a la crisi.

"Parlem d'un Estat i d'un poble que estan patint un atac, una guerra de desgast per part de forces extremistes que només poden ser qualificades de terroristes", ha assenyalat Higazi, abans d'al·ludir a l'activitat de grups gihadistes a la península del Sinaí com la prova d'aquesta connexió amb el terrorisme.

Notícies relacionades

Per a l'assessor presidencial, les acampades islamistes deRabea al-AdauiyaiAl-Nahda al Caire --que van ser desmantellades a sang i foc dimecres passat-- "no poden ser descrites com a pacífiques, ja que en elles es van cometre tortures, assassinat de civils i incitació a la violència". Segons Higazi, les noves autoritats sorgides del cop d'Estat del 3 de juliol passat van intentar arribar a una solució pacífica amb els Germans Musulmans, però la "tossuderia" d'aquests va fer impossible arribar a una solució.

Respecte a l'afirmació prèvia d'un portaveu governamental que l'Executiu estudia la il·legalització dels Germans Musulmans, Higazi es va limitar a dir que no hi ha esforços per dissoldre cap organització, però que "tota organització que treballi a Egipte ha d'estar legalitzada amb mesures jurídiques perquè actuï dins del marc de la llei".